Ničil bojovníky v Thajsku, teď si Štěpán Guba brousí lokty na domácí soupeře v Oktagon Underground

Ničil bojovníky v Thajsku, teď si Štěpán Guba brousí lokty na domácí soupeře v Oktagon Underground zdroj: Profimedia

Teprve 19letý Štěpán Guba patří i přes svůj nízký věk k nejlepším bojovníkům českého thaiboxu, teď dostal na poslední chvíli šanci naskočit do turnaje Oktagon Underground.

Naskakovat do zápasu na poslední chvíli není pro bojovníky nikdy ideální a spousta z nich to pochopitelně také odmítne. Jsou ale tací, kteří se výzvě i přes nepříznivé podmínky postaví a přijmou vhozenou rukavici. Do téhle skupiny patří také teprve 19letý bojovník Štěpán Guba trénující v Muay thai Olomouc. Když přišla nabídka, aby v turnaji Oktagon Underground (kategorie do 70 kg) na poslední chvíli nahradil zraněného Michaela Krčmáře, neváhal ani minutu.

Za svoji krátkou kariéru zatím odbojoval úctyhodných 40 zápasů a stal se mimo jiné amatérským šampionem české Muaythai asociace či vicemistrem Evropy. Na přelomu roku se pak sám vydal na zkušenou přímo do kolébky tohoto bojového sportu - Thajska, kde zápasil v prestižní organizaci MAX Muaythai. Ta se specializuje na souboje cizinců proti domácím bojovníkům, pro které měl být mladý český bojovník potravou. Všechny 3 soupeře ale jasně porazil, dva dokonce KO.

Ačkoliv bude mladý talent Guba pro mnohé fanoušky neznámou tváří, na poli bojových sportů není rozhodně žádným nováčkem a bude černým koněm turnaje. „Štěpán k nám přišel už jako malý kluk, ale tehdy jsme v klubu neměli žádné jiné děti, tak chodil na Taekwondo, ale za pár let se vrátil,“ vzpomíná hlavní trenér olomouckých thajboxerů Tomáš „Mamut“ Musil. „Od začátku byl naprosto odlišný od svých vrstevníků a to nejenom svým stylem, ale také naprostým odhodláním, tvrdostí a psychikou, za kterou by se nemusel stydět ani dospělý člověk.“

V mezičase si dal také zápas na festivale ve městě Udon Thani s velezkušeným Jaowayhou Sor.Sirilakem, který má na kontě okolo 500 zápasů. Ani tady ale nebyl Guba jen obětním beránkem, po pěti kolech „prohrál“ na body a dokonce se začala domlouvat odveta. „Štěpán měl zápas vyhrát, ale víme jak to v Thajsku chodí kvůli sázkám,“ je o vítězství svého svěřence přesvědčený trenér Musil. Proti rozhodnutí se prý vzbouřili i sami diváci a promotér musel z místa konání potají utéct.

Štěpán Guba Mladý český bojovník Štěpán Guba se výzev rozhodně nebojí | zdroj: Profimedia

„Thajsko si mě úplně získalo, i když mi chvíli trvalo než jsem si zvykl na jejich styl života. Pak jsem si tam ale užíval každou chvíli. V Thajsku jsem se naučil vážit si všeho, co mám,  protože až tam jsem zjistil, že věci, které my Evropané pokládáme za samozřejmosti, jinde nejsou vůbec. Proto je důležité vážit si a užívat si toho, co máme,“ popisuje svou zkušenost z Thajska sám Štěpán.

Od MMA bojovníků je před turnajem často slyšet, že malé rukavice v zápase mění celou hru. Guba už v nich jeden zápas absolvoval, když se na domácí půdě utkal s dalším účastníkem turnaje Underground Pavlem Hvězdou. „Je to pořád boj se soupeřem, akorát že každá chyba je tvrdě trestána. Rozdíl je v tom, že rukavice jsou opravdu malé a třeba dvojitý boxerský kryt při zápasu s malými rukavicemi vůbec nefunguje - prostě se za něj nejde schovat,“ shrnuje své dojmy.

Jelikož mladý sportovec thaiboxem žije, trénoval bez přestání i doma během karantény. Přesto ho teď čeká náročný souboj s hubnutím, na které má méně času než ostatní. Vrásky mu to ale nedělá a už se nemůže dočkat zápasu. Věří mu i jeho trenér: „Nejsilnější jeho stránkou je rozhodně psychika. Vždycky jde do zápasu s respektem k soupeři, ale chce vyhrát za každou cenu. Tohle je jeho výhoda oproti jiným bojovníkům i starším - že se jednoduše nepodělá. Soupeř pro první kolo Pajtaš je určitě šikovný, ale zcela upřímně, kdyby měli stejný čas na přípravu, tak to vidím 90:10 pro Štěpána. To, že se ale dozvěděl o zápase v pondělí a pojede se v malých rukavicích, tak zápas v tuhle chvíli vidím 50:50. Každopádně jsme ale přesvědčení, že to zvládne a lidi budou překvapeni, co je to za mladého, neznámého, ale sakra tvrdého sympaťáka z Velkého Týnce u Olomouce.“

Štěpán Guba Loni v květnu ovládl Guba také pyramidu na Fusion FN v Brně | zdroj: Profimedia

V případě postupu do druhého kola se Guba potká s vítězem vyhecovaného duelu Tomáš Le Sy versus Tadeáš Růžička. Od něj bychom se ale před zápasem podobných nevraživých prohlášení asi nedočkali. „Trashtalk se mi osobně moc nelíbí, protože jsem vychován v duchu Muaythai, tedy především v pokoře a respektu k soupeři. Ale pro ostatní lidi je to asi zábavné. Jako vítěze vidím jasně Tadeáše už jen kvůli jeho zkušenostem z postoje ale i kvůli jeho agresivnímu stylu.

První kolo turnaje Oktagon Underground nabídne celkem 12 zápasů, ve kterých poměří síly MMA bojovníci s elitními postojáři. Začíná se už v sobotu 16.5. a přenos bude možné sledovat za menší poplatek na www.oktagonppv.com.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma),Kvě 10, 2020 v 10:59 PDT

Nejnovější články