Trhy i přes omezení lákají davy, i v rouškách je během chvíle vyprodáno

  16:34
Po zmírnění opatření spojených s pandemií koronaviru se prodejci i nakupující rychle vracejí na náměstí. Farmářské trhy se zatím konají v rouškách, s dezinfekcí a nezbytnými rozestupy a bez občerstvení či ochutnávek, ale i přes řadu těchto omezení vzbudily velký zájem.

„Poprvé po pauze jsme prodávali minulou sobotu na trzích v Novém Městě na Moravě. Za hodinu jsme prodali všech 700 trubiček,“ líčí Radka Maršálková, která peče Prosetínské trubičky. Svoje zásoby rychle vyprodaly i konkurenční stánky s oblíbenými kremrolemi, ale i řada dalších prodejců.

„My jsme si přivezli obličejové štíty. Přijde mi, že lidé už ztratili obavy. Jsou natěšení na všechny výrobky, dorazila jich spousta,“ poznamenala cukrářka.

Nové Město přišlo kvůli koronaviru o dva zimní farmářské trhy v březnu a dubnu. Teď už najíždí na dvoutýdenní letní cyklus.

„První akci jsme zvládli, zájem byl po pauze obrovský. Počet nakupujících odhaduji na pět set, přestože chyběl doprovodný program,“ bilancuje ředitelka Novoměstských kulturních zařízení Veronika Teplá.

Farmářské trhy v parku za kostelem na Vratislavově náměstí organizuje již tradičně Horácké muzeum. Podle Teplé se u stánků tvořily fronty a lidé se snažili v rámci možností dodržovat rozestupy.

Nejbližší trhy se v Novém Městě konají 23. května, další pak každou lichou sobotu v měsíci.

Žďár se na sezonu chystá, v Brodě už trhy začaly

Ve Žďáru nad Sázavou se farmáři poprvé sjedou v sobotu 30. května. „Radní nejdřív rozhodli, že tento trh nebude, ale vzhledem k vývoji situace pak odhlasovali, že může být v omezeném režimu,“ vysvětluje Jana Vinopalová, která Žďárské farmářské trhy organizuje jednou měsíčně pod hlavičkou města.

I na náměstí Republiky budou muset prodejci a nakupující respektovat určitá omezení. Stánky budou rozmístěny minimálně dva metry od sebe. Naopak tento trh už bude zřejmě bez roušek, pokud si lidé udrží odstup dva metry. V tomto duchu rozhodla vláda na začátku týdne.

„Květnový trh se však uskuteční ještě bez hudebního doprovodu. Akce zatím nebude místem setkávání, nebude se prodávat nic k přímé konzumaci,“ upozorňuje Vinopalová.

V Havlíčkově Brodě začala sezona 2. května. Tradiční trhy Koudelův talíř se konají vždy první sobotu v měsíci až do října, nejbližší termín tedy připadá na sobotu 6. června.

V Jihlavě samostatné farmářské trhy nefungují, ale od 20. dubna se vrátil život na tržnici na Masarykově náměstí. V provozu je denně od pondělí do pátku.

V Telči jsou nejbližší farmářské a řemeslné trhy na náměstí Zachariáše z Hradce naplánované na 13. června.

Autor: