Retro recenze: Pravdivé lži - velkolepá akční komedie patří k nejlepším filmům Arnolda Schwarzeneggera

Retro recenze: Pravdivé lži - velkolepá akční komedie patří k nejlepším filmům Arnolda Schwarzeneggera
Pravdivé lži (1994) | archiv redakce
Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) je špičkový tajný agent, bojující s terorismem. Svou pravou identitu však musí tajit i před svou rodinou. Nejen před dětmi, ale i před svou ženou Helen (Jamie Lee Curtis). Ta má svého muže, o němž věří, že pracuje jako prodejce počítačů, sice ráda, ale svým usedlým životem už je dost znuděná. Kvůli pocitu vzrušení se potajnu začne vídat s mužem (Bill Paxton), jenž jí o sobě tvrdí, že je tajný agent...
Arnold Schwarzenegger
James Cameron je známý hlavně jako tvůrce epických, obvykle spíše vážně míněných oceňovaných komerčních hitů. V roce 1994 však dal projednou velké ambice stranou a s kámošem Arnoldem si po superúspěšném Terminátorovi 2 střihli jednu takovou oddechovku. Jenže když něco "odpočinkového" točí James Cameron, navíc v nejlepší formě a s největší hollywoodskou hereckou hvězdou své doby, nevyjde z toho žádná malá, snadno přehlédnutelná blbina, ale monstrózní akční komedie, vedle níž skoro všechni ostatní žánroví kolegové vypadají jako obyčejné výletní parníky vedle Titanicu.
Jamie Lee Curtis, Art Malik, Arnold Schwarzenegger
Pravdivé lži (film) | 20th Century Fox
Na Pravdivých lžích se dá do nebe vychválit vlastně skoro všechno. Má velmi zábavný příběh, jenž sice není původní, protože vychází z francouzské komedie Podtrženo, sečteno (kterou ale v ČR zná asi tak 14 lidí), parádní postavy i herecké obsazení (stylové cameo tu má třeba třeba i Charlton Heston), spoustu vtipných momentů a hlášek, a v neposlední řadě hromadu výborných (chvílemi až skvostných) akčních scén, z nichž minimálně ty v (cca půlhodinovém!) závěru jsou i z pohledu dnešní doby ohromně monumentální (Cameronovo sebejisté megalomanství opravdu nezapřou).
Jamie Lee Curtis, Arnold Schwarzenegger
Pravdivé lži
K tomu všemu mají ale ještě jednu obrovskou výhodu. Díky tomu, jak zcela bezchybně a organicky propojuje hned několik "lehčích" žánrů (velký akční film, špionážní parodii, romantickou komedii), fungují jako učebnicový příklad kvalitní mainstreamové zábavy, respektive "filmu pro každého". Málokdo za (minimálně) posledních třicet letech dokázal namíchat natolik chutný a výživný koktejl akce, humoru, romantiky a precizně nastavené nadsázky. Režisér tady náramně předvedl, že rozpustilá legrace a někdy až dětské blbnutí (geniální striptýzová scéna, hrátky s harrierem) mu jdou podobně dobře jako temné apokalyptické vize, drsné bitvy lidí s mimozemskými monstry či podmořská dobrodružství.
Jamie Lee Curtis
Pravdivé lži
"Arnie" a Jamie Lee Curtis tu tvoří až nečekaně dobře sehranou dvojici a oba si svoje roztomile napsané postavy hodně užívají. Arnold tu tak trochu paroduje sám sebe a hlavně jistého britského agenta, u Curtis zase stojí za zmínku její naprosto báječná přeměna z nevýrazné domácí puťky v odhodlanou a sebevědomou sexbombu (tady se opět projevil Cameronův talent pro tvorbu silných ženských postav). Jejich skvělou chemii pak korunují hlášky typu "Vzala jsem si Ramba". Z vedlejších postav pak nejvíc utkví asi úžasný kníratý slizoun Cameronova hereckého oblíbence Billa Paxtona.
V případě Pravdivých lží se dlouho spekulovalo o pokračování, po událostech 11. září ale Cameron údajně prohlásil, že po této tragédii už mu nepřijde vhodné točit legrační film o teroristech. Zda to myslel vážně (což by bylo snadno pochopitelné), nebo to byla z jeho strany jen výmluva, aby se mohl věnovat jiným projektům (viz Avatar), se už možná nikdy nedozvíme...
Železný Jim má na kontě (ještě) větší a určitě významnější filmy než je tento. Poněkud kacířsky bych dokonce mohl říct, že je to možná i jeho "nejslabší" snímek (všechny jeho dosavadní filmy znám už skoro nazpaměť). Ovšem o kolika filmařích můžete říci, že i jejich hypoteticky nejhorším dílem je nestárnoucí, řemeslně fantastická a celkově v podstatě dokonalá ukázka svého žánru...?
Hodnocení: 90 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.