VIDEO: Pražské jaro uvádí živě Salon ZUŠ

Páteční online streaming Mezinárodního festivalu Pražské jaro je věnován nadaným žákům základních uměleckých škol a stipendistům akademie MenART. Ti letos pracovali pod vedením svých mentorů: sopranistky Kateřiny Kněžíkové, houslisty Jana Fišera a klavíristy Iva Kahánka. Koncert moderuje Ondřej Havelka.
Salon ZUŠ – Akademie MenART (zdroj Pražské jaro)

„Je ohromně povznášející sledovat, co dokážou mladí instrumentalisté a pěvci ze základních uměleckých škol, a jak se jejich talent rozvíjí pod vedením jejich pedagogů a mentorů z projektu MenART. Co je nejdůležitější – čiší z nich mladistvá energie a nadšení. Proto jsme neváhali a zařadili koncert nazvaný Salon ZUŠ jako úvodní v programu našich on-line streamovaných koncertů. Chceme, aby hudba přinášela radost,“ říká ředitel festivalu Roman Bělor.

„Děkujeme Pražskému jaru, že ve svém programu vytvořil prostor i nejmladším talentům, které vyrůstají na zuškách,“ říká ředitelka akademie MenART Dana Syrová a dodává: „velmi si vážíme toho, že velký renomovaný festival tímto dává najevo, že podpora mladých talentů je důležitou součástí uměleckého prostředí.“

Na koncertě vystoupí nadaní žáci základních uměleckých škol, stipendisté akademie MenART, kteří rok pracovali pod vedením mentorů sopranistky Kateřiny Kněžíkové, koncertního mistra Jana Fišera a pianisty Iva Kahánka. V programu zazní efektní skladby pro sólové housle, v podání mladých pěvců uslyšíme árie z Mozartových oper či písně z období romantismu, ve virtuózních skladbách zazáří nejmladší klavírní generace. Tento koncert bude vysílán v pátek 15. května od 20:00 hodin zde:

Koncert je solidárně věnován na podporu hudebníků na volné noze. Zájemci mohou přispět v rámci sbírky, kterou inicioval hornista Radek Baborák společně s MenARTem.

MenART je klíčovou součástí činnosti Nadačního fondu Magdaleny Kožené. Kromě celostátního happeningu ZUŠ Open, ve kterém upozorňuje širokou veřejnost na význam uměleckého vzdělávání, se tak zaměřuje přímo na podporu a rozvoj mladých talentů a inspiraci jejich pedagogů.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat