Mamutího online ME v šachu se zúčastní 222 Čechů, pořadatelé lákají i na exhibici s Navarou

Nejlepší český šachista David Navara nechybí mezi účastníky online mistrovství Evropy, které se odehraje od 16. do 31. května 2020. Navara je dokonce jedním ze čtyř velmistrů, kteří během šampionátu sehrají exhibiční simultánku, a Evropská šachová unie o něm v rámci propagace píše jako o „jednom z globálně nejpopulárnějších velmistrů“. Celkově Česko na této obří akci reprezentuje 222 hráčů.

Šachový svět nedostatkem soutěží netrpí ani během pandemie. Po velkolepém turnaji mistra světa Magnuse Carlsena se nyní zraky šachové komunity upírají na mistrovství Evropy, které bude odehráno rovněž online.

Jak říkám ...



„Po online MČR jsem v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že si příště účast na podobném turnaji pořádně rozmyslím. S organizátory mistrovství Evropy, konkrétně turnajovým ředitelem Petrem Piskem, jsme se ale domlouvali už před MČR a nabídku hrát jsem přijal. Za příslib divoké karty přímo do finálového turnaje jsem já na oplátku přislíbil účast v simultánce,“ řekl David Navara, jenž na zmíněném republikovém šampionátu bral i kvůli technickému výpadku „až“ stříbrnou medaili.

Vedle Navary se na šampionátu představí pod českou vlajkou třeba další velmistři Vojtěch Plát či Vlastimil Babula, celkově se v pěti kategoriích rozdělených podle ratingu Elo ME zúčastní 222 Čechů. Nejpočetnější však nejsme, třeba ruských šachistů je téměř 450 a kompletní přihlášky čítají přes 2500 jmen.

Na Navarovu simultánku, která se rovněž online odehraje v průběhu ME, láká Evropská šachová federace na svém Twitteru těmito slovy: „Jednou ze čtyř online exhibičních simultánek během mistrovství Evropy bude ta s devítinásobným mistrem České republiky a mistrem Evropy v bleskovém šachu z roku 2014 Davidem Navarou, jedním z globálně nejpopulárnějších velmistrů.“

Vrcholoví šachisté s ratingem Elo přes 2300 se ke hře dostanou až 29. května 2020. Před tím proběhnou boje ve čtyřech kategoriích s nižším ratingem, každá z nich se hraje dva dny a nejúspěšnější hráči mají šanci postoupit o úroveň výš. Šampionát vyvrcholí v neděli 31. května 2020, kdy z šestnáctky nejlepších vzejde nový mistr Evropy.

Jak říkám ...



„Bezpečnostní situace v Evropě nedovoluje, aby se šachisté z různých států potkali napřímo. Vítáme tedy další příležitost k online turnaji, jehož se zúčastní opravdu velký zástup českých hráčů. Jsem rád, že účast 115 našich mládežníků Šachový svaz ČR podpořil zaplacením startovného. Věřím, že je to správný vklad do budoucnosti českého šachu na mezinárodní úrovni,“ řekl předseda ŠSČR Martin Petr.

Online mistrovství Evropy se hraje na stejné platformě jako nedávné MČR, tedy Chess.com, velmi rozsáhlou startovní listinu najdete zde. Hraje se švýcarským způsobem a tempem 10 minut + 2 sekundy za každý provedený tah. Více informací najdete na webu

(rb, SportovníListy.cz, Šachový svaz ČR, foto: Petr Skála)