Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týden v Epicentru: Otevřené zahrádky i kadeřnictví, stesk bazénářů i Hřib o své ochraně

Autor: Markéta Volfová, Bohuslav Štěpánek - 
16. května 2020
06:00

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) pod policejní ochranou, otevřená kadeřnictví a venkovní zahrádky restaurací i další služby, ale naopak stále ještě zavřené a vypuštěné bazény, aquaparky i sauny. Za to vše může koronavirus a jen pozvolné uvolňování protiepidemických opatření. Ta kromě jiného přinesla snížení emisí a tím zlepšení stavu ovzduší. I to nabídlo tento týden Epicentrum Blesk Zpráv.

Nový spolumajitel restaurace La Cuccina v pražských Holešovicích popsal pro Blesk Zprávy, že se snaží dodržet všechny hygienické podmínky pro otevření venkovní zahrádky. „Jsou tady určené rozestupy mezi stoly, je tady určená hygiena, je tady určená trasa na toalety,“ uvedl David Beránek.

Malá venkovní zahrádka ale zdaleka neumožní restauraci dostat se ze ztráty. „Lidi volají na rezervace, ptají se, chtějí jít do restaurace, těší se na to, takže spíš čekáme na tuhletu možnost, než mít tady tři stoly na zahrádce, to asi úplně nás nevytrhne,“ podotkl restauratér.

Video  Epicentrum - David Beránek  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pražský primátor přestal jezdit metrem

„Já jsem úplně normálně jezdil metrem až do doby přidělení té policejní ochrany, normálně jsem si povídal s lidmi při cestě do práce,“ řekl v Epicentru primátor Zdeněk Hřib (Piráti) k době před policejní ochranou. Ta ovlivnila jeho denní režim například v tom, že nemůže jezdit z bydliště na Jižním městě do práce metrem, i když dopady prý nejsou až tolik dramatické.

„Teď máme tu stále ještě koronakrizi, což znamenalo, že my jsme urychlili v Praze na magistrátu naše snahy o digitalizaci, spousta schůzek probíhá on-line včetně jednání rady,“ vysvětlil primátor.

Video  Epicentrum - Zdeněk Hřib  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Termín otevření bazénů potřebují provozovatelé vědět minimálně dva týdny dopředu, jak řekl předseda představenstva Asociace bazénů a restaurací ČR Pavel Košnar. Podle něj s nimi stát málo komunikuje. „Připustí, že by se to mohlo otevřít, pan ministr zdravotnictví si čtyři minuty po půlnoci mailuje s paní instruktorkou plavání z Říčan o tom, že by mohly být bazény otevřeny 25. května a asociacím, které zastřešují všechny provozovatele bazénů, kterých není málo, se to nedozví oficiální cestou,“ dodal. Podle ministerstva zdravotnictví termín 25. května opravdu platí.

Video  Epicentrum - Pavel Košnar  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Emisí ubylo, ale jen nakrátko

To, že se zmenšením objemu dopravy snížilo množství emisí a tím zlepšila kvalita ovzduší, je podle přírodovědce Pavla Kindlmanna z Univerzity Karlovy prokazatelné. „Když by to trvalo déle, tak by ubylo dýchacích potíží, astmatu a podobných. Jenže, bohužel, tahle situace kolem koronaviru je tak krátká, že pochybuji, že by to mělo nějaký dlouhodobější dopad na lidské zdraví,“ upozornil expert.

Video  Epicentrum - Pavel Kindlmann  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Celé díly pořadu můžete shlédnout zde:

Video  Restauratér a kosmetička o restartu byznysu, ztrátách i nových opatřeních  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...
Video  „Moje místo je v pražské politice,“ říká primátor Hřib. Jak chce do metropole přilákat turisty?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Šéf aquacenter: Oznámit otevření 10 dní předem je pozdě, potřebujeme aspoň dva týdny  - Bohuslav Štěpánek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...
Video  „Snížení emisí světu dlouho nevydrží.“ Podle odborníka může přijít i jojo efekt  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

gejzovic ( 16. května 2020 10:36 )

Kazdy houbar vi ze lonsky hrib stoji za ,Ho--o,

nakobyl ( 16. května 2020 07:08 )

Hřib nemůže jezdit metrem z jednoduchého důvodu - nasadil by tam podhoubí a pak by po Práglu rostly pirátské hřiby s tupou hlavou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa