Výběr z médií: nebezpečí pro děti na internetu, snížení kriminality nebo adaptace lidí na karanténu

Některé způsoby online výuky mohou ohrozit citlivá data o dětech. Ta se tak často dostanou do rukou pedofilů, píše Mladá fronta Dnes. Lidé se adaptovali na nouzový stav a nechtějí se vzdávat nových rituálů. Tématu se věnují sobotní Lidové noviny. Epidemie koronaviru má také dopad na snížení drobné i násilné kriminality, přibylo naopak vražd, uvádí deník Právo. Více v pravidelném výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě u počítače (ilustrační foto)

Mnoho škol používá pro hodiny přes internet službu Zoom, k nímž se přes jediný odkaz může přihlásit každý | Foto: Miika Silfverberg | Zdroj: Flickr (CC BY 2.0)

Mf Dnes

Pod titulkem Učitelé svou neopatrností ohrožují děti se Mladá fronta Dnes věnuje nebezpečí, jemuž jsou děti v době koronavirové pandemie vystaveni na internetu. Dva měsíce jsou už zavřeny školy a děti si krátí čas doma v internetovém prostředí.

Průzkum výuky během pandemie: učitelé zápolí s technologiemi, pro polovinu rodičů je doučování zátěž

Číst článek

Taková situace podle deníku nahrává zejména pedofilům a sexuálním predátorům, kteří na nejrůznějších fórech a sociálních sítích čekají. Česká poradna E-bezpečí, která se zaměřuje na bezpečnost dětí online, zachytila od března do dubna 82 případů. Nebezpečí ale nečíhá jen na diskusních fórech, ale i při online výuce. Mnoho škol používá pro hodiny přes internet službu Zoom, k nímž se přes jediný odkaz může přihlásit každý a odtud pak mohou uniknou citlivá data jako podoba dítěte, jméno i zázemí, varuje deník.

Cituje vedoucího Centra prevence rizikové virtuální komunikace Univerzity Palackého Kamila Kopeckého, že problematické je sdílení záznamů z výuky a fotografií na webových stránkách, dodává Mladá fronta.

idnes.cz

Koronavirová krize dopadla i na prostituci. Ženy bojují s nedostatkem klientů, mají opravdovou nouzi, chybí jim jídlo i přístřeší. V rozhovoru pro server idnes.cz na to upozorňuje ředitelka terénní neziskové organizace Rozkoš bez rizika Hana Malinová.

Některé ženy podle ní poskytují sexuální služby i za jídlo. Často jde o uživatelky drog, kterým se k abstinenčním příznakům přidává ještě hlad. I přes strach z nákazy mnohé prostitutky více riskují, aby uživily své rodiny. Od zákazníků si vezmou patrně cokoliv, co se dá zužitkovat. Prostitutky podle Malinové přišly o zákazníky kvůli uzavření hranic, protože cizinci stále tvoří dvě třetiny jejich zákazníků. A sexuální pracovnice samozřejmě nemohou ani vycestovat za nimi.

Pandemie koronaviru přinesla i pokles výdajů. Přesto má více než polovina Čechů problém vyjít s výplatou

Číst článek

Lidové noviny

Lidé si zvykli na nouzový stav, adaptovali se na situaci, vytvořili si nové rituály a nechtějí přecházet z adaptace do normálního života. Lidovým novinám to v rozhovoru řekl psycholog Pavel Pařízek. Je zakladatelem webu Delamcomuzu.cz, kde s více než 600 odborníky nabízí bezplatné psychologické konzultace po celou dobu trvání pandemie.

Psychoterapeut během krize vypozoroval, že se někteří lidé začali chovat podobně jako izolovaní vězni. Nestarali se o sebe, byli zarostlí, neuklízeli si doma a chovali se apaticky. Tak se chovají vězni, zejména dlouhodobě izolovaní na samotce. Lidem podle Pařízka často chybí jasné označení toho, kdy epidemie skončí. Rozhodování vlády bývá zmatečné, termíny se mění a národ je pak nejistý, vysvětluje psychoterapeut v Lidových novinách.

Deník

Královéhradečtí podnikatelé si stěžují, že s nimi město nekomunikuje ohledně odpouštění nájemného, píše regionální Deník. Živnostníkům, kteří podnikají v městských prostorech, sice město slíbilo odpuštění nájemného, stále ale prý neví na čem jsou. Město se hájí, že informace poskytlo.

Vláda se chystá za podnikatele zaplatit třetinu nájemného, řekl Babiš. Havlíček navrhuje polovinu

Číst článek

Hradecká radnice sice už před několika týdny vyhlásila takzvanou „nájemní amnestii“, podnikatelé ale prý nedostali podrobnější informace. Někteří z nich proto nájem raději platí dál. Podle náměstkyně primátora Věry Pourové z hnutí ANO už formulář pro žadatele visí 14 dní na webu města. Přímou finanční podporu ale radnice ještě stále rozdávat nezačala. A to přes to, že peníze na tento program schválili zastupitelé už 20. dubna.

Právo

„Vir snížil kriminalitu. Zejména kapsáři lenošili.“ To je titulek sobotního Práva. Podle údajů, které deník získal, řešili policisté letos v dubnu skoro o třetinu trestných činů méně než loni stejnou dobou. Ubylo hlavně kapesních krádeží. Přibylo ale vražd, ukazují statistiky.

Těch bylo za první 4 měsíce 53, loni stejnou dobou jich přitom kriminalisté řešili 36. Nárůst v kategorii nejvážnějších trestných činů je ale spíš výjimka. Násilná kriminalita v porovnání s minulým rokem naopak poklesla. Policisté řešili i míň případů majetkových trestných činů, vyčísluje Právo. Nepotvrdily se ani obavy ze zvýšení případů domácího násilí, těch je podle policejního prezidenta přibližně tolik, jako loni za stejné období.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme