Dnes Pátek - obcasny-dest 3°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 3°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 6 chce postavit léčebnu dlouhodobě nemocných v Drnovské ulici
Ilustrační foto: Freeimages.com

Praha 6 chce postavit léčebnu dlouhodobě nemocných v Drnovské ulici

Praha 6 postaví novou léčebnu dlouhodobě nemocných (LDN) v Drnovské ulici. Rozhodnutí z roku 2018 o umístění LDN do areálu polikliniky Pod Marjánkou zastupitelstvo na svém čtvrtečním zasedání zrušilo. Do novostavby na ruzyňských pozemcích v Drnovské by se v budoucnu měla přestěhovat stávající LDN v bývalé nemocnici Chittussiho v Bubenči, která je ve špatném stavu. Kapacita nové LDN by měla být až 105 lůžek. Vyplývá to z důvodové zprávy k usnesení rady Prahy 6.

„Novostavba nám umožní věci, které by nám rekonstrukce (stávající LDN) neumožnila. Změna územního plánu a umístění na Drnovské je nejvýhodnější," řekl na zasedání zastupitelstva Prahy 6 statutární místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Lokalita je podle důvodové zprávy obsloužena autobusovou dopravou. Kladem je i plánované prodloužení tramvajové trati Vlastinou ulicí na Drnovskou. Slabinou projektu je podle Stárka to, že dosud nebyl u pozemků, které má městská část ve správě, změněn územní plán, který stavbu podmiňuje. Podle místostarosty je však změně pražský magistrát nakloněn.

Kapacita nové LDN by měla být 101 až 105 lůžek, z čehož pět procent bude vyčleněno na sociální lůžka. Lůžka budou v LDN umístěna ve stanicích, tedy ve smíšených odděleních s maximální kapacitou 35 lůžek.

Postavit LDN v areálu břevnovské polikliniky Pod Marjánkou, který byl schválený v únoru 2016 zastupitelstvem MČ Praha 6, není podle Mariána Hoška (KDU-ČSL) možný. Stejně tak Hošek vyloučil možnost opravit budovu v Chittussiho ulici, v níž se nyní LDN nachází. Radní to řekl na čtvrtečním zasedání zastupitelstva.

Rozhodnutí o vestavbě LDN do areálu polikliniky v ulici Pod Marjánkou schválilo zastupitelstvo MČ Praha 6 v roce 2016. Podmínkou bylo, že se poliklinika zrekonstruuje a ke stávajícímu objektu bude připojena přístavba. To vše za současného zachování zdravotnického zařízení a souvisejících služeb.

V roce 2018 z posudků, které nechala městská část vypracovat, vyplynulo, že požadovanou rekonstrukci není možné provádět za současného, byť částečně omezeného, zdravotního provozu v této lokalitě. Proti vestavbě LDN do polikliniky se již dříve ohradila část lékařů, kteří mají v objektu pronajaté ordinace.

Rekonstrukce LDN v Chittussiho ulici by si podle Hoška vyžádala přerušení provozu zdravotnického zařízení. To by vedlo ke konci smlouvy se zdravotní pojišťovnou, která hradí péči o klienty. Dále dodal, že oprava by byla finančně náročná, protože stávající budova je nekvalitně postavená.

Léčebny pro dlouhodobě nemocné (LDN) jsou zdravotnická zařízení. Péče v nich se hradí ze zdravotního pojištění, pokud mají smlouvu se zdravotními pojišťovnami.


Autor: ČTK

Tragická nehoda na železnici

Včera ve 13:22

Mezi Stodůlkami a Jinonicemi ve čtvrtek ráno po deváté hodině srazil vlak člověka, který zraněním na místě podlehl. Provoz v uvedeném úseku trati zhruba dvě hodiny stál, cestující museli místo vlaku použít MHD či jiný způsob dopravy.

Do kolejiště ve stanici metra Flora spadl muž

Včera ve 13:17

Zhruba pětapadesátiletý cestující spadl ve čtvrtek dopoledne kolem půl desáté do kolejiště ve stanici metra Flora na lince A. Utrpěl zranění hlavy, byl převezen do nemocnice. Provoz metra mezi stanicemi Želivského a Náměstí Míru byl obnoven v 10:43 hodin.  

Provoz Škodova paláce bude v pátek omezen

17. dubna 2024 ve 13:34

V pátek 19. dubna odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trvat zhruba půl hodiny. Provoz Škodova paláce bude v tento den výrazně omezen a po dobu cvičení bude objekt zcela uzavřen.

Další články
Nahoru