Hlavní obsah

Zotavovna Donbas v Mariánských Lázních vstává z ruin

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mariánských Lázních už málokdo věřil, že v minulosti oblíbenou odborovou zotavovnu Donbas a před tím hotelový komplex Lesní mlýn v Třebízského ulici ještě někdo někdy obnoví. Trosky někdejší honosné stavby prorostlé břízami a křovinami jsou ale již minulostí.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohled do mariánskolázeňské zotavovny DonbasVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

Za nemalý peníz objekt s největším sálem ve městě v srpnu roku 2018 odkoupili manželé Pavel a Jana Kučeraví z Prahy. Desítky let provozují rodinnou stavební firmu zabývající se obnovou památek, a tak se jim během několika měsíců podařilo zprovoznit nejen stylovou kavárnu, ale také oranžérii a kdysi oblíbený bar vybudovaný pod obnovenou kolonádou.

V plnění jejich snů je zbrzdila vládní ochranná opatření proti šíření covidu-19, ale v těchto dnech se už opět chystají otevřít alespoň předzahrádku.

Lázně nevědí, kdo a kdy k nim dorazí

Koronavirus

Kučeraví pořádají koncerty a společenské akce, jejichž aktéři se spontánně hlásí k účinkování. Do dvou let chtějí dokončit rekonstrukci někdejšího Donbasu, na který vzpomínají statisíce rekreantů, kteří jím v minulosti prošli.

Potřebovali elektřinu

„Když jsme se rozhodovali, zda do toho půjdeme, tak jsme si s manželkou slíbili, že v žádném případě nezastavíme v Praze střechu nad hlavou a nebudeme se z toho projektu stresovat. To druhé občas porušujeme,“ usmíval se jednašedesátiletý Kučeravý.

Myšlenka ujmout se rozbořeného hotelového komplexu napadla Kučeravého před dvěma lety, když stále neměl nikdo o objekt zájem. „Manžel mě sem začal nenápadně vozit a nedal s tím pokoj. Mně se to tu ale také začalo líbit, tak jsme si řekli, že začneme shánět peníze,“ popisovala Jana Kučeravá.

Starostové vyzývají vládu, aby otevřela lázně evropským klientům

Domácí

„První, co jsme museli zajistit, tak to byla infrastruktura, abychom měli vodu a elektřinu,“ vylíčil Kučeravý, který následně se svými kolegy začal zjišťovat, v jakém stavebně technickém stavu objekty doopravdy jsou.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Zotavovna Donbas v Mariánských Lázních

Pak začaly pozitivně působit sázky s přáteli. „První byla, že do měsíce od koupě bude kávička na kolonádě,“ popisoval Kučeravý, jak proběhla úprava kolonádního vstupu do Donbasu. A na konci prázdnin se tam skutečně podávala první káva. Druhým krokem byla obnova sousední kavárny.

Náklady na obnovu celého areálu budou značně vysoké, a proto se manželé Kučeraví neobejdou bez úvěrů a pomoci přátel. Finance na postupnou obnovu komplexu by Kučeraví chtěli získávat z vygenerovaných výtěžků z již zprovozněných jednotlivých částí areálu a z pořádaných kulturních akcí.

V nemocnici v Mariánských Lázních prudce stoupl počet nakažených

Koronavirus

Právě nyní se totiž pracuje na obnově někdejšího původního mlýna, kde chtějí Kučeraví otevřít penzion s kapacitou zhruba sedmnácti dvoulůžkových pokojů. V sousedství by měla vzniknout rustikální restaurace s mlýnským kolem a obnovenými malými rybníčky se stylovým posezením. Rodina by ráda dosáhla na hodnocení čtyřhvězdičkového hotelu plus. „Orientovat se chceme na českou klientelu, takže ceny by měly být dostupné,“ dodal.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Zotavovna Donbas v Mariánských Lázních

Reklama

Výběr článků

Načítám