VIDEO: Výstava Josefa Kleinera v náchodské Galerii Nola začala ve třech unikátní on-line vernisáží

16. květen 2020

Mnohé galerie v našem regionu po dvouměsíční nucené přestávce znovu otevřely, od 14. května je návštěvníkům otevřená také náchodská Galerie Nola, která se specializuje na současné umění. 

A protože uspořádat běžnou vernisáž, a přitom dodržet všechna stále platná hygienická opatření, by bylo v současnosti složité, výstava s názvem Okamžik ze hry mladého jaroměřského malíře Josefa Kleinera v Galerii Nola byla zahájena netradičně, on-line.

Jak taková vernisáž bez návštěvníků vypadá? Byla se na ní podívat redaktorka Romana Pacáková.

Vernisáž ve třech

Vernisáž obrazů Josefa Kleinera v náchodské Galerii Nola byla nezvykle tichá. Vystačit si museli jen tři účastníci, autor, galeristka Ilona Novotná a kurátorka Judita Kožíšková, která spolu s autorem provedla zájemce jeho výstavou on-line. Byl to trochu krok do neznáma, ale rozhodně také zajímavá zkušenost pro účastníky vernisáže i diváky, kteří si navíc záznam z vernisáže mohou kdykoliv prohlédnout na webu Galerie Nola.

Čtěte také

„Už mi bylo smutno po lidském kontaktu, po setkávání," říká galeristka Ilona Novotná.

Galerie Nola je volně přístupná všem milovníkům výtvarného umění, ale je také oblíbeným místem k setkávání či k poslechu komorních koncertů.

Hlavním cílem galeristky Ilony Novotné je do města Náchoda přivést výrazné talentované umělce, proto se ve své galerii zaměřuje na prezentaci předních českých umělců, ale i na představení tvorby začínajících umělců českých i zahraničních.

Kurátorka Judita Kožíšková a galeristka Ilona Novotná

Vedle maleb, soch a instalací chce ukázat veřejnosti i díla animovaného filmu, videoartu a další. Po dva měsíce, kdy byla galerie zavřená, jí nejvíce chyběl kontakt s lidmi, i když s mnoha pravidelnými návštěvníky a příznivci galerie udržovala kontakt on-line. No a tak se vlastně zrodil nápad uspořádat také on-line vernisáž.

Od 14. května 2020 už má náchodská Galerie Nola opět otevřeno a zve vás na výstavu Okamžik ze hry mladého jaroměřského malíře Josefa Kleinera, která potrvá do 9.7.2020. Otevírací doba: út - pá 15 - 18 hod
http://galerienachod.cz/

Akademický malíř Josef Kleiner se narodil v Bukovici u Police nad Metují v roce 1989 a poslední 4 roky žije v Jaroměři. Má za sebou 10 samostatných výstav po celé republice a několik společných.

Výstava Josefa Kleinera v náchodské Galerii Nola

Josef Kleiner se vyučil grafikem na střední škole ve Velkém Poříčí, další studium ho zavedlo na ostravskou univerzitu, kde se učil malbě pod vedením profesora Daniela Balabána, který od 80. let patří k předním osobnostem české umělecké scény a ve svých dílech jeví velký zájem o lidskou figuru, což je také ústřední téma Kleinerových obrazů.

Čtěte také

Plátna Josefa Kleinera se pohybují na hranici mezi předmětným světem a abstrakcí, zachycují převážně lidské figury v konkrétní situaci. Tvorbu autor vnímá především jako hru, díky které se učí a poznává. Také jeho výstava v Galerii Nola v Náchodě nese příznačný název Okamžik ze hry.

Kromě klasických výtvarných technik Josef Kleiner také rád experimentuje, používá netradiční materiály, věnuje se grafice, kresbě, ilustraci, píše texty.

Své umělecké zázemí má v ateliéru v Josefově u Jaroměře, v části bývalé vojenské pevnosti, kde působí v rámci spolku Umělecká kolonie bastion IV ještě s dalšími výtvarníky.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka