fb pixel "Co trápí mladou generaci? Všechno a hlavně zkouškový," říká tvůrce prvního hraného podcastového seriálu v Česku – G.cz
Vyhledávání

"Co trápí mladou generaci? Všechno a hlavně zkouškový," říká tvůrce prvního hraného podcastového seriálu v Česku

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Po karanténě jsme seriály všichni tak trochu přesyceni, tohle jste ale ještě neviděli. A vlastně ani neuvidíte. Režisér Šimon Holý a scenáristka Tereza Nováková vypustili Zkouškový, první český hraný podcastový seriál. Šest epizod, šest postav ztělesňujících generaci současných vysokoškoláků, která řeší milostné i jiné strasti - třeba kyberšikanu, coming out, rozvod rodičů, sociální sítě nebo rozkol mezi studentským a osobním životem.

Kateřina Horáková
Kateřina Horáková 16.5.2020, 10:07

"Tak co zkouškový?"

Podcasty jsou formátem, který aktuálně všichni milujeme a podporujeme. Ne všechno stojí za poslech, ale po několika letech, kdy nás vizuální obsah zahlcoval ze všech stran, je to logický krok trochu jiným směrem. V zahraničí v rámci podcastů funguje i dramatická tvorba, u nás moc ne. Spíš vůbec ne - tedy až doposud! Režisér Šimon Holý a scenáristka Tereza Nováková pod záštitou Radia Wave vytvořili Zkouškový, první český hraný podcastový seriál. Šest dvaceti až pětadvaceti minutových epizod sleduje šest postav ztělesňujících generaci současných vysokoškoláků.

"Kdo poslouchá Radio Wave? Mladí lidé. Co dělají? Většinou studují. Co během studia lidi trápí? Všechno a hlavně zkouškový," popisuje zrod projektu Šimon Holý. V našem prostředí úplně nový formát nabízí takový skoro voyeurský vhled do života šesti studentů v obodobí těch pekelných týdnů roku, kdy končí semestr a dochází na lámání chleba, mnohdy nejen ve škole. "Je to, jako bychom se jim nabourali do mobilu a poslouchali záznamy jejich hovorů. Slyšíme jen záblesky, ale ty si i díky naší představivosti spojujeme dohromady a snažíme se vžít do našich postav. Hrajeme hru s posluchačem, buď mu to přijde o ničem a příběhy nenajde, nebo se aktivně a postupně kompletně sžije s tímhle světem mladých lidí," říká Holý.

Skrze šestici charakterů se tvůrci věnují vztahovým i pracovním problémům dnešních mladších dvacátníků a tématům jako je coming out, rasismus, rozvod rodičů či kyberšikana a sociální sítě. To jsou všechno věci, o kterých je třeba mluvit, nicméně v mainstreamové tvorbě u nás stále chybí.

Hraný podcastový seriál je novým formátem v našem prostředí obecně, ale i přímo pro Holého a Novákovou. Jak se Holému coby filmovému režisérovi (znát můžete například jeho studentské snímky Všechno nebo Málo lásky, na němž spolupracoval právě s Novákovou) pracovalo na věci, kde úplně chybí vizuální složka, která je pro filmaře sama o sobě silným nástrojem vyprávění? "Paradoxně hodně dobře. Audio je z velké části o dialozích a mně vždycky na škole vytýkali, že mám strašně ukecané scénáře," říká Holý a dodává, že dělat film je strašně stresující záležitost a bylo příjemné dělat na něčem, co se vytvářelo v klidu a radostně.

Nejtěžší pro něj bylo poradit si z expozicí, se kterou právě ve filmu nebo standardním televizním seriálu často významně pomáhá právě obraz. "Uvedení postav je pokaždé boj, buď jste moc doslovní, nebo naopak jste nevysvětlil dost. Tady byla expozice ještě náročnější, protože mladí lidé krom rozhlasových her či namluvených knih do kontaktu nepřichází. Čas se tak musí dát nejen postavám a příběhu, ale taky formě," vysvětluje Holý s tím, že první díl je u každého seriálu ochutnávka, která nemusí vyjít, ale je dobré dát věci čas a zkusit si pro jistotu ještě druhý a třetí díl.

Souhlas. I v případě, že jste ze školy už dávno venku a ten svět je vám vzdálený, Zkouškový je v rámci Česka bezpochyby formálně inovativní projekt, který ukazuje, kam se tuzemská dramatická tvorba v budoucnu může posunout - a pravděpodobně posune. Z hlediska žánru se dá s podcastovými seriály pracovat rozmanitě; fungovat bude found footage horor nebo třeba thriller ve stylu Telefonní budky či dánského Tísňového volání. Zkouškový je taková první vlaštovka, a proto si zaslouží vaši pozornost, i kdyby jen na pár dílů. Seriál si můžete (a měli byste) poslechnout například na Spotify nebo na aplikaci mujRozhlas.

Podobné články

Doporučujeme

Další články