Igor Orozovič odstartoval vlastní strašidelnou sérii Sto hororů ve sto slovech

Příznivci tajuplných příběhů by neměla uniknout nová série herce Igora Orozoviče Sto hororů ve sto slovech, kterou vyprodukoval včetně sugestivní znělky a od víkendu jí začala zveřejňovat jeho domovská scéna Národního divadla v Praze na svém YouTube kanále a facebookové stránce. Každou sobotu a neděli od 21 hodin tak mají fanoušci hororového žánru, ale také nadsázky a černého humoru, jedinečnou příležitost se setkávat s tvorbou českých autorů, kteří se tomuto specifickému žánru věnují.

Antologii temných děsuplných hororových příběhů Sto hororů ve sto slovech vydalo nakladatelství Netopejr. Igora Orozoviče kniha zaujala na letošním Knižním festivalu Ostrava, který proběhl v únoru. Nápad natočit doma cyklus vybraných povídek z hororové knihy přišel v době koronavirové pandemie, která zastavila Igorův nabitý pracovní program, a nějakou dobu zrál. Vše začalo natočením znělky, jež je mixem pocty ikonám hororového žánru s osobním humorným nadhledem. Sto hororů ve sto slovech je součástí tvůrčí iniciativy Činohry Národního divadla, kterou prezentuje na svém YouTube kanále pod heslem Bavte se s Činohrou (nejen v době korona-karantény).

„Řekl jsem si, že budu lidi bavit žánrem, kterým je nikdo nebaví…. A protože ty příběhy v knížce Sto hororů ve sto slovech jsou vážně dost krátké, řekl jsem si, že už samotná znělka musí být poctou tomuhle žánru. Vznikla ještě za přísné karantény – jenom můj byt a mobil. Největší radost z toho má můj věrný šnek Ambrož, protože se konečně dočkal svojí hvězdné chvíle! Kamera ho miluje! Snad mu později nezkazí radost ten horor o francouzské drtičce na šneky,“ se smíchem komentuje Igor Orozovič.

Sbírka Sto hororů ve sto slovech je sestavená převážně z děl autorů píšících pro internetový hororový časopis Howard, jehož šéfredaktor Honza Vojtíšek zvolil následující koncept: Každý autor napíše deset povídek, z nichž každá bude obsahovat přesně 100 slov včetně názvu. Můžeme se tak setkat s tvorbou jedenácti autorů: Adely Blažek Hrivnákové, Romana Bílka, Martina Štefky, Marka E. Pocha, Jiřího Šedého, Kristiny Haidingerové, Honzy Vojtíška, Josefa Blažka, Diuka a také autorské dvojice Petr Boček a Miloslava Zubík.

Nové díly série Sto hororů ve sto slovech v podání Igora Orozoviče bude přinášet až do července každou sobotu a neděli od 21:00 hodin facebook a youtube kanál Činohry Národního divadla.

Úvodní díl Diuk: Postava ve tmě zde:

https://www.youtube.com/watch?v=KvR5xLGRZS4

 

Druhý díl Josef Blažek: Hladové město zde:

https://www.youtube.com/watch?v=9LW9-U9za2o&t=70s

 

Igor Orozovič se v současné době připravuje v režii Daniela Špinara na roli Rogožina v inscenaci Dostojevského Idiota. Představení bude uvedeno v odložené premiéře na podzim ve Stavovském divadle. Jméno Igora Orozoviče se v dubnu objevilo mezi pěti nominovanými herci v cenách Audiokniha roku v prestižní kategorii Nejlepší interpret za titul Život v rytmu swingu. Vydavatelství Supraphon právě nyní chystá k nedožitým devadesátinám spisovatele Oty Pavla rozsáhlou audioknihu s jeho legendárními i neznámými povídkami, které načetl vedle dalších herců i Igor Orozovič. Audiokniha na 2CD vychází na konci května.

 

Foto: Supraphon / Lenka Hatašová