Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vězeň zachránil život civilnímu kolegovi: Dnes cvičí psy pro zrakově postižené

Autor: DH - 
16. května 2020
12:56

Vězni z nápravného zařízení v Jiřicích mají šanci splatit společnosti svůj dluh. Podílejí se na výcviku vodících psů pro zrakově postižené. Jedním z cvičitelů je i vězeň Jaroslav Hluchý, který v roce 2018 zachránil život svému kolegovi.

Vězeň, který si zasluhuje respekt každého. Tak se mluví o Jaroslavu Hluchém, který si odpykává trest ve věznici v Jiřicích a v současnosti se podílí na projektu, při kterém vězni cvičí vodící psy. Dva už se toho ve věznici hodně naučili, a proto nyní vězni dostali na starost další dvě štěňata.

„Ti lidé mohou konečně někomu dávat tu lásku. S nikým ve vězení nemají žádný vztah, a proto ho projevují k tomu psovi. To je pro nás to nejdůležitější,“ řekl o výcviku pro CNN Prima majitel školy pro vodící psy Milan Dvořák. „Projekt předčil naše očekávání. Pejsci byli přijati s otevřenou náručí a láskou,“ doplnil ho ředitel vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

Jednoho ze psů dosud cvičil právě Jaroslav Hluchý a výcvik se mu povedl. Za jeden rok toho psa naučil dost na to, aby mohl dělat asistenta. „Umí se zastavit na prvním schodu, když přijdeme do domu, vyhýbá se loužím, nejde do vody,“ pochlubil se Hluchý Primě.

Jeho pes Shadow ale bohužel není zdravotně způsobilý, aby mohl vodit. Vězeň si ho ovšem oblíbil natolik, že si ho s pomocí věznice mohl odkoupit. Společně domů nicméně budou moci až za pět let, kdy Hluchému končí trest.

Jaroslav Hluchý se za mřížemi zasloužil o pozornost už před dvěma lety v říjnu. Při práci v zábavním parku Mirakulum u Milovic tehdy zachránil život jednomu z civilních pracovníků, který během práce zkolaboval. Hluchý mu poskytl první pomoc a oživování, čímž ho zachránil. Dostalo se mu za to veřejného poděkování od věznice i vedení parku.

Zobrazit celou diskusi