První díl seriálu Červený trpaslík se poprvé odvysílal 15. února 1988, tedy před více než 30 lety. A seriál je oblíbený a vyhledávaný dodnes, i po všech těch letech. Poslední díl dvanácté série měl premiéru 16. listopadu 2017 a fanoušci od té doby netrpělivě vyhlíží další řadu. V kuloárech a na twitterových účtech hlavních protagonistů se šušká, že už je na spadnutí, že se bude natáčet nebo se už dokonce natáčí. Žádné oficiální prohlášení však nepřišlo. Zato se objevilo něco jiného: 90minutový film Red Dwarf – The Promised Land, který měl premiéru 9. dubna 2020 na online televizní stanici Dave. Necháme se překvapit, zda tento speciál má jen ukrátit čekání fanoušků na další řadu, nebo jde o pomyslnou tečku za putováním Červeného trpaslíka. Než však budeme mít jasno, zkraťte si dlouhou chvíli naším článkem. 

1) Red Dwarf je – s výjimkou seriálu Doctor Who – nejdéle vysílaným sci-fi seriálem ve Velké Británii. Přestože se nové série již nevysílaly na BBC, jde i tak o nejdéle vysílaný a nejlépe hodnocený sitcom této televizní stanice. 

2) Přitom BBC autory seriálu, kteří přišli s jeho návrhem už v roce 1983, nejprve odmítla. Obávala se, že sci-fi sitcom nebude populární. 

3) Nakonec svolila, když se uvolnil rozpočet na plánovanou druhou sérii seriálu Happy Families, která se však nikdy nenatočila. Místo ní vznikl právě Red Dwarf. 

4) Když Patrick Stewart, představitel kapitána Jean-Luc Picarda v seriálu Star Trek: The Next Generation, viděl poprvé Červeného trpaslíka, chtěl okamžitě volat svým právníkům. Byl přesvědčen, že se jedná o vykrádačku Star Treku. Když se však přistihl, jak se jednotlivým scénám nahlas směje, rozmyslel si to.

5) Do role Listera chtěli tvůrci původně obsadit Hugha Laurieho. Craig Charles byl nicméně požádán o názor na postavu Kocoura kvůli obavám, aby jeho charakter nevyzněl rasisticky. Charles tvůrce uklidnil a při té příležitosti se i zeptal, zda by si on sám nemohl zahrát Listera

6) Na roli Rimmera si pro změnu brousil zuby Alan Rickman. Získal ji ale Alfred Molina. Jenže se nakonec ukázalo, že se Molina s konceptem seriálu úplně neztotožnil, a tak byla role Rimmera přeobsazena.

7) Roli Rimmera zkoušel získat i Norman Lovett, typově však tvůrcům neseděl. Obsadili jej proto do role lodního počítače Hollyho. Ten měl původně být jen hlasem, ale Lovett si prosadil, aby se na obrazovkách objevil. Ne však nadlouho – kvůli neshodám s producenty seriál opustil po druhé sérii. Vrátil se až v desáté řadě. 

8) Krytona ve stejnojmenném díle druhé série ztvárnil David Ross. Když se rozhodlo, že Kryton zůstane v seriálu i nadále jako jedna z hlavních postav, byla role Rossovi nabídnuta. Ten však již slíbil spolupráci na jiném projektu, a tak se role Krytona zhostil Robert Llewellyn. Dny Davida Rosse v Červeném trpaslíkovi tím však nebyly sečteny. Do seriálu se vrátil ve čtvrté sérii jako Švitorka, mluvící toastovač. 

9) Mimochodem, v roce 1989 trvalo maskérům 7 hodin, než na Llewellynův obličej připevnili gumovou masku androida. V dnešní době je těch hodin o něco méně, horko je v ní prý ale stále stejné. 

10) Pamatujete si, jak Lister v paralelním vesmíru otěhotněl, Holly se přeoperoval na Hilly a Kryton se vrátil? A jak všechny tyhle změny byly oznámeny na začátku třetí série jen pomocí titulků ve stylu Star Wars? Tak vězte, že původní idea byla zcela jiná. Třetí série měla začít epizodou s názvem Dad, která by vše výše uvedené rozkryla a vysvětlila. Ale tvůrci se nakonec obávali, aby nebyli nařčeni ze sexismu, a tak epizodu ze série vyhodili a události popsali jen pomocí zmíněných titulků

11) Jak vznikl Eso Rimmer? Na žádost Chrise Barrieho. Ten v té době kromě Rimmera hrál také postavu Gordona Brittase, která se Rimmerovi charakterově velmi podobá. Barrie tak tvůrce uprosil, aby chvíli mohl hrát také něco jiného než samé pitomce.

12) Kvůli vypuknutí války v Zálivu (1990) se musel změnit vysílací plán čtvrté série. Epizoda Meltdown byla nahrazena epizodou Camille, jelikož protiválečná pointa původní epizody by mohla za daných okolností vyznít nevhodně.

13) Tvůrci vizuálních efektů Peter Wragg a Mike Tucker, kteří se podíleli na seriálu Doctor Who, spolupracovali i na Červeném trpaslíkovi. A propašovali na něj Tardis. Schválně jestli ho najdete. Napovíme vám, že máte hledat v páté sérii, v díle nazvaném Demons and Angels

14) Zajímavý osud potkal epizodu Gunmen of the Apocalypse. Ředitelka pro vysílání Janet Street-Porter, pod jejíž správu Red Dwarf spadal, se pokusila pro tento díl snížit rozpočet. Doslova poslala produkčnímu týmu poznámku, aby vytvořili epizodu, která nebude tak „nesmyslně drahá“. Mělo to však háček – v době, kdy zpráva dorazila, bylo už dotočeno.  A ano, byli to právě Gunmen of the Apocalypse, kdo v roce 1994 získali cenu Emmy v kategorii Populární umění. 

15) V šesté sérii, v epizodě Psirens, se měl objevit legendární kytarista kapely Queen Brian May. Respektive jeho ruce, a to ve scéně, kdy Psiréna na sebe vezme Listerovu podobu a hraje na kytaru tak geniálně, jak se to odehrává jen v Listerově hlavě. Brian May scénu naneštěstí nakonec natočit nemohl, ale jeho žena, Anita Dobson, čas měla, a tak si střihla jednu z Psirén. 

16) Mezi šestou a sedmou sérií uplynuly tři roky. Částečně za prodlevu mohl rozchod tvůrců Roba Granta a Douga Naylora, částečně povinnosti herců v dalších projektech a částečně také fakt, že Craig Charles byl v té době zatčen za znásilnění. Později byl zproštěn všech obvinění a propuštěn zpět na svobodu. 

17) Sedmá a devátá série jsou jedinými, které se nenatáčely před živým publikem. V sedmé sérii tím chtěli tvůrci docílit větší volnosti při natáčení, devátou sérii pak údajně chtěli pojmout více „kinematograficky“. Pokaždé ale v následující sérii vrátili živé publikum zpět do studia.

18) BBC po osmi sériích odmítla pokračování Červeného trpaslíka a upřednostnila práci na jiných projektech. Fanoušci tak museli čekat celou dekádu (1999-2009), než se dočkali pokračování. Devátá řada je však jako devátá označována jen neoficiálně, název minisérie zní Back to Earth. Premiéra proběhla na britském online kanálu Dave.

19) Auto ve tvaru Kosmiku, které se objevuje v deváté sérii, bylo vyrobeno z modelu Smart ForTwo II. Produkce si ovšem vůz nemohla dovolit, a tak jej Doug Naylor zaplatil ze svého

20) Doug Nayler již od sedmé série toužil po celovečerní filmové verzi Červeného trpaslíka. Scénář byl však odmítnut, a tak byl materiál z něj v roce 2012 začleněn do desáté série, epizody The Beggining. Vypadá to, že se nakonec ale přeci jen dočkal…

21) V Červeném trpaslíku se objevuje znění 36 direktiv Vesmírného sboru, Charty národů a Rimmerových vlastních direktiv. Přestože jejich označení se pohybuje mezi čísly 1 až 39436175880932/C, zdá se, že jde o náhodná čísla a nikdo kompletní seznam direktiv opravdu dosud nesepsal a nevydal.

22) Pamatujete si Queega, tyranský lodní počítač, který nahradil Hollyho? Jeho představitel Charles Augins stojí za choreografií k písni Tongue Tied, která se objevila v šesté epizodě druhé série. Skladba byla dokonce tak populární, že vyšla i jako singl. Danny Josh-Jules ji pak v roce 1993 přepracoval a znovu vydal. Obsadil 17. příčku hitparády UK Charts. Ale zpátky k Auginsovi. Ten kromě Tongue Tied vytvořil choreografii například i k filmu Davida Bowieho Labyrint

23) Aigburth Arms. Že je vám to povědomé? Ano, je to jméno hospody, kde byl pod kulečníkovým stolem zanechán malý Lister. A také je to jméno skutečného podniku v britském Liverpoolu, kam v 80. letech chodili Grant s Naylorem popíjet a své nápady čmárali na pivní tácky. Dnes podnik najdete pod názvem Fulwood Arms.

24) Na Červeného trpaslíka nemusíte jen koukat, můžete si jej i přečíst. Mezi lety 1989 a 1996 vyšly hned čtyři romány. První dva, Infinity Welcomes Careful Drivers a Betten Than Life, napsali autoři seriálu společně a další si již rozdělili. Pod Last Human je podepsán Doug Naylor a Rob Grant napsal Backwards.

25) Red Dwarf slavil úspěch i v Americe. A to takový, že byly natočeny dva pilotní díly americké verze seriálu. Ani jeden z nich se však nikdy neodvysílal. S prvním tvůrci nebyli spokojeni, tak udělali několik změn v postavách. Například z Kocoura byla najednou Kočka a měla ji hrát Terry Farrell. Ani to však nezafungovalo a od dalších pokusů se raději upustilo. Terry Farrell se však ve světě sci-fi seriálů prosadila i tak – jako Jadzia Dax ve Strar Trek: Deep Space Nine.