Za vězni budou moci od pondělí chodit návštěvy po jednom

Za vězni budou moci chodit návštěvy po jednom.

Od pondělí se uvolňují opatření i ve věznicích. Budou tam moci chodit návštěvy po jednom a pod podmínkou několika bezpečnostních podmínek. Vyplývá to z opatření ministerstva zdravotnictví, které ho zveřejnilo na svém webu. Nařízení bude platit do odvolání.

Vláda zakázala kvůli pandemii koronaviru návštěvy ve věznicích, vazebních věznicích a ústavech pro výkon zabezpečovací detence 14. března. Vzhledem ke konci nouzového stavu v neděli 17. května resort musel přistoupit ke změně právního režimu z krizového opatření.

Za vězni budou moci od pondělí 18. května chodit návštěvy v rouškách a po jednom. Před vstupem budou muset podepsat prohlášení o tom, že nejsou podrobeni karanténě, a nesmí mít příznaky respiračního infekčního onemocnění.

Podmínkou také bude, že u těchto osob nebylo laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19 v posledních 30 dnech. V případě, že tomu tak bylo, musí návštěva podpisem ztvrdit, že dvakrát po sobě v intervalu jednoho až dvou dní podstoupila test PCR z výtěru z nosohltanu s negativním výsledkem na koronavirus.

Vězeň má za normálních okolností nárok na tři hodiny návštěv měsíčně, přičemž se za ním mohou dostavit až čtyři lidé.

Tagy: