Změní se velikost fotbalové branky? Vysokoškolští vědci si dali za úkol dokázat, že má být vyšší

Fotbalová pravidla se neustále mění. Jediné, co zůstává v tomto sportu stále stejné je velikost branek. Vědci několika univerzit si nyní dali za úkol dokázat, že by se měly tyto důležité součásti hry zvětšit.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalová brána (ilustrační foto)

Fotbalová brána (ilustrační foto) | Zdroj: Piqsels

Fotbalová federace schválila změnu pravidel. Týmy mohou během zápasu střídat až pět hráčů

Číst článek

Vysokoškolští vědci z univerzit v Readingu, Jižní Austrálii a Ohiu se snaží zjistit, jestli fotbalisté nejsou v současnosti vyšší než v době, kdy se fotbal začal hrát. Pokud by tomu tak bylo, tak by to podle vědců mohlo vést k tomu, aby se zvětšily branky.

Podle profesora Adriana Bella z univerzity v Readingu se fotbal během 20. století výrazně změnil snad ve všech aspektech s výjimkou velikosti branek. Ty zůstávají stále 732 cm široké a 244 cm vysoké. Bellův kolega doktor James Reade tvrdí, že tento výzkum by mohl sloužit jako potvrzení, že pokud chceme, aby padalo ve fotbale víc gólů, je potřeba branky zvětšit.

Zajímavý je ale také způsob, jakým chtějí vědci zjistit, zda jsou současní fotbalisté vyšší než jejich předchůdci. Využít k tomu chtějí spolupráci s fanoušky. Vyzvali je, aby našli své staré kartičky a nálepky hráčů, které mají naskenovat a pomocí formuláře nahrát na internet. Pomohou tak získat více informací o tom, jak se změnila výška fotbalistů mezi roky 1870 a 1950. Vědci zároveň chtějí zkoumat, jestli má vyšší člověk větší předpoklady stát se fotbalistou.

Jakub Kanta, Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme