Dva mladíci jsou nadšenci do takzvaného bikepackingu, jde o spojení horské cyklistiky a minimalistického kempování. „Svoboda, která je s bikepackingem spojena, je naší hnací silou. Posledních šest měsíců jsme pracovali opravdu tvrdě, abychom uskutečnili náš sen,“ píší nadšenci na svých webových stránkách.

Plánovaná cesta měla vést přes 13 zemí a měla trvat 180 dní. Dvojice vyrazila na začátku února z Athén a ze začátku šlo vše podle plánu. Řecko i Turecko i Gruzii projeli bez problémů, vše se změnilo až v Azerbájdžánu.

„Když se nás lidi před začátkem cesty ptali na virus, odpovídali jsme jim, že nás se to netýká, my se přece velkým městům vyhýbáme. V té době jsme si neuměli představit, jak se situace vyvine,“ popsali cyklisté na svém instagramu. Dostala se k nim totiž informace, že Írán brzy zavře hranice, a proto se narychlo rozhodli pro jinou trasu.

„Vzali jsme si trajekt z Baku do Turkmenistánu a dál jsme se soustředili na cestu. Když jsme dojeli do Tbilisi, dohodli jsme si schůzku na Turkmenské ambasádě, abychom dostali potřebná víza. Bohužel 15 minut před schůzkou jsme se dozvěděli, že Turkmenistán právě zavřel hranice,“ ani po této komplikaci to však Jakub s Štefanem nehodlali vzdát a rozhodli se vydat přes Rusko. Které však také brzo chtělo zavřít hranice.

„Bylo nám řečeno, že pokud neodletíme druhý den buď do Moskvy nebo do Londýna, hrozí, že se v zemi zasekneme. Zvolili jsme tak Londýn,“ sdělil Blesku Jakub a dodal, že poté se rozdělili, on musel do karantény v Čechách a Štefan na Slovensko. Už teď však prý začínají plánovat novou cestu, kterou chtějí podniknout příští rok. 

Navázat tam, kde skončili, však v příštím roce nejspíš nehodlají a cestu by si zopakovali celou i s tím, co už ujeli letos. „Možnosti jsou buď jet z Prahy, nebo opět z Athén. Momentálně nevidím smysl v tom pokračovat z Baku, ale nic nevylučuju,“ dodal Jakub.

Fotogalerie
18 fotografií