Obyvatelé Litovle a Uničova bojují s nenávistnými reakcemi lidí zvenčí humorem a nadsázkou

16. květen 2020

Zombie a nápisy Jsem z Litovle, či Jsem z Uničova. Tyto potisky zdobí trička, ale i automobily mnohých obyvatel zmíněných středomoravských měst. Podle svých slov se setkávají s nepříjemnými a někdy až nenávistnými reakcemi lidí zvenčí. Kvůli tomu, že pochází z oblasti, která byla dva týdny v koronavirové karanténě. S předsudky se proto rozhodli bojovat s humorem a nadsázkou.

Kateřina Weissová z krabice vytahuje dvě černá trička a dva bílé hrnky s oranžovými uchy. Všechny jsou ozdobené ilustracemi. „Na hrnku je obrázek zničené mámy s kafem a nápis máma v karanténě, který když jsem viděla, tak spustil tohle všechno,“ popisuje Kateřina.

Ilustrace unavené mámy Kateřinu přivedla na myšlenku grafiky s motivem zombie a nápisem jsem z Uničova. A to v době, kdy bylo celé město v izolaci od zbytku republiky. Ta byla sama o sobě pro místní těžká. „Viděli jsme na sociálních sítích, jak si zbytek republiky vesele jezdí na výlety, my nemohli ani kousek za město na pole. K tomu jsme slyšeli, že když nás pustí, tak se rozběhneme do okolí a nakazíme Olomouc a nejbližší okolí,“ dodává.

Recesistická trička jsou tak formou, jak se s nepříjemnými poznámkami a předsudky vyrovnat. Grafiku pro ně vytvořila ilustrátorka Petra Šetele. „Triček se opravdu prodalo několik desítek a pořád to pokračuje dál. Akorát už tiskneme dodatky, ty obce už nejsou v karanténě,“ popisuje ilustrátorka.

Tričko s hrdým nápisem Jsem z Litovle nosí i místní Lenka Zabloudilová „Chtěla jsem tím tričkem dát z legrace najevo, že jsem z Litovle a ať si na mě dají pozor,“ popisuje Lenka.

Kromě triček se v ulicích obou měst objevila třeba také auta s nálepkami, na kterých je symbol radioaktivity a opět informace, odkud posádka auta pochází.

autor: bas
Spustit audio