Vyzkoušejte jarní salát s kuřecím masem a pampeliškou | Moje zdraví

Vyzkoušejte jarní salát s kuřecím masem a pampeliškou

Vyzkoušejte jarní salát s kuřecím masem a pampeliškou
... • Autor: iStock.com
17. května 2020 • 06:00

Máte dobrou vůli uposlechnout rady, že občas prospěje odlehčit jídelníček a pročistit organismus? To určitě není na škodu, ale nedělejte si detox složitější, než je nutné.

„Moje oblíbená jídla tohoto měsíce jsou saláty, v nichž – jak říkám – zima objímá jaro. Myslím takové, které využívají zimních surovin, jako je červená řepa, mrkev nebo brambory s jarním lupením. Pokud je opravdu ještě velká zima, kombinuji vše s luštěninami nebo pohankou, které se mohou použít teplé a salát je pak vlažný,“ říká milovnice jedlých květů a autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

Z procházky na louce

Které šťavnaté „lupení“ můžeme v jarních měsících ochutnávat? „Mým miláčkem je kozlíček polní (Valerianella locusta), který se běžně prodává a o němž si většina a lidí myslí, že je to šlechtěná zelenina. Jde o planou rostlinu, která by ráda rostla na okrajích polí, kdyby se na ně nestříkalo tolik chemie. Dá se snadno najít na náspech a v úvozech. Dalším favoritem je česnáček lékařský (Alliaria petiolata), štiplavě očistný, ale svěží. Na některých nepříliš přehnojených loukách se dá najít šťovík kyselý (Rumex acetosa). A pak tu jsou příbuzní petržele, jejichž chuť fakt překvapí. Mluvím o tandemu bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) a kerblíku lesním (Anthriscus sylvestris). Kdo je poprvé ochutná, zpravidla se nemůže nabažit té celerovo-petrželové chuti.“

Blíže k česnekům

Saláty milují i cibulovo-česnekovou chuť. „Tu si zpravidla obstarávám sběrem česneku viničného (Allium vineale) nebo česneku podivného (Allium paradoxum). Zejména toho druhého je všude hodně a má neodolatelnou chuť, podobnou velmi svěží pažitce,“ vyjmenovává Jana Vlková. V březnu se na louce začínají ukazovat také první květy vhodné na ozdobu. „První z prvních je podběl lékařský (Tussilago farfara). Výtečně z něj chutnají především mladá poupata, která se dají používat i s celými kousky šťavnatých stonků. Vyrážejí první sedmikrásky – jedlé kytičky pro všechny začátečníky. Jsou krásné, hojné a dobré. Dají se najít fialky. Tato dezertová rostlina chutná opravdu úchvatně se strouhanou mrkví. Přidávat nakonec, nemíchat,“ upozorňuje Jana Vlková.

Vydobuďte zlato z pampelišek

Pampelišky jsou plné zdraví prospěšných látek. Listy jsou nabité hořčinami, organickými kyselinami, tříslovinami, aminokyselinami, silicemi a minerálními látkami, výjimečný je například obsah mědi. Také obsahují kyselinu křemičitou, potřebnou pro zdravou kůži, nehty i vlasy. Mají vysoký obsah vitaminu C, obsahují rovněž vitamin D a provitamin A, ale také množství vitaminů skupiny B. Mladé listy pampelišky působí močopudně, protizánětlivě, stimulují činnost ledvin, jater a prospívají diabetikům. Pro svou schopnost čistit krev se používají jako součást jarních detoxikačních kúr.

Vyzkoušejte 

Salát s kousky kuřete a sezamem

Kombinace se sladkým masem je výborná a salát může být i trochu teplý, když je venku ještě zima. Je to variace na salát Caesar, který tak často plní funkci hlavního jídla pro všechny, kteří mají sedavé zaměstnání a málo se hýbou.

Suroviny pro 4 osoby: 200 g pampeliškových listů, sůl, pepř, hořčice, ocet a olej na klasickou zálivku, 200 g kuřecího masa, 2 lžíce olivového oleje na smažení, 100 g cukru krupice a 3 lžíce octa na karamel, sůl, pepř, 2 lžíce sezamového semínka

Postup: Pampeliškové listy dobře omyjte a nakrájejte na plátky. Připravte zálivku: V octě rozmíchejte hořčici, sůl a pepř. Přidejte olej a vyšlehejte hladkou emulzi. Listy dejte do mísy a svlažte zálivkou. Nechte odpočinout a mezitím si připravte kuře. Kuřecí maso nakrájejte na kousky. V pánvi rozpalte olej a kousky masa zprudka osmažte. Jde to rychle, stačí 2 minuty. Osolte, opepřete a dejte stranou. Udělejte si hustý karamel z cukru a octa a kousky kuřete v něm obalte.

Posypte trochou sezamu. Přidejte na pampeliškový salát a ihned podávejte.

Recept je z nejnovější kuchařky Jany Vlkové Pampelišky k jídlu.

Lákavé smoothie trochu jinak

Stejně jako listy pampelišek i další zelené lupení na jaře využijete třeba ve formě smoothie. Namísto mléka můžete použít jogurt, a když do mixéru přihodíte hrst sezamových či dýňových semínek, dodáte zeleným listům potřebný tuk – bez něj by se některé vitaminy nevstřebaly.

 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.