Kempů se koronavirus příliš nedotkne, hlásí na léto plno. Výjimkou je Praha

Řada kempů čeká slušnou letní sezónu (ilustrační foto).

Řada kempů čeká slušnou letní sezónu (ilustrační foto). Zdroj: Iva Dvořáková

Letní sezóna by nemusela být pro většinu kempů žádnou tragédií, přestože i je pochopitelně ovlivní koronavirová pandemie. Například v Plzeňském kraji očekávají provozovatelé hotelů a kempů velmi silnou sezónu. „Objednávek máme dost. Ale jak to bude v reálu, to uvidíme, protože nevybíráme zálohy," řekl Vladimír Šabek, majitel kempu La Rocca v Konstantinových Lázních na Tachovsku.

Srovnatelný zájem jako v minulém roce očekávají kempy v Karlových Varech, Moravskoslezském kraji, ale dobrou sezónu odhadují i na Vysočině. Řada kempů v republice už má dokonce obsazené letní termíny.

Camping Rožnov v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, který běžně funguje v celoročním provozu, disponuje kapacitou 270 lůžek. "Luxusnější apartmány jsou na letní sezonu s výjimkou pár termínů obsazené. Co se týká dvoulůžkových, trojlůžkových a čtyřlůžkových chatiček, ty jsou obsazené tak z padesáti procent. Oproti minulým létům lidé objednávají chatičky s větším předstihem, dříve často čekali až na léto. Očekáváme, že přes léto bude úplně plno," uvedl vedoucí recepce kempu Marcel Vašut.

 

Prázdninové termíny jsou však obsazené rovněž v městském kempu Stříbrný rybník na okraji Hradce Králové. Velký zájem turistů hlásí i sportovní a relaxační areál X-Park Františkov na Šumpersku. "Lidé si u nás na léto rezervovali zhruba 75 procent ubytovací kapacity. Tak vysokou letní obsazenost jsme v polovině května ještě nikdy neměli," sdělila provozní X-Parku Františkov Petra Ševčíková.

Naopak horší sezónu očekávají kempy v Ústeckém kraji a dokonce v Praze. Jednatel kempu Triocamp Vlastimil Němec uvedl, že už letos přišel o 1,5 milionu korun, od jara neubytoval žádné hosty. Kemp je podle něj závislý na zahraniční klientele. "Praha je na půlce cesty ze severu na jih," dodal Němec. Podle něj tak 30 procent hostů do kempu přijíždí z Německa, 40 procent pak ze Skandinávie. "Nevěřím, že se otevřou hranice a hned bude narváno. Jsem z toho smutný," komentoval současný stav.