Film Skleněný pokoj: Všichni museli mluvit anglicky. Zahrála si v něm i herečka ze Hry o trůny

Smrt i nový život, vše ve filmu najdete
Zdroj: Csfd
Film Skleněný pokoj vznikl na motivy úspěšného bestselleru autora Simona Mawera.Karel Roden ztvárnil architekta vily Tugendhat Rainera von Abta.Během natáčení museli filmaři dodržovat striktní bezpečnostní opatření, aby se nic nepoškodilo.Uvedení filmu doprovázela i výstava kostýmů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Koprodukční film České televize Skleněný pokoj se může pochlubit mezinárodním hereckým obsazením, což ale znamenalo pro české herce zásadní překážku. Režisér Julius Ševčík bral pouze ty, kteří se dokázali domluvit anglicky. Na druhou stranu se mu podařilo angažovat Carice van Houten, která je divákům známa především jako Rudá žena ze seriálu Hra o trůny.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 05. 2020 16:00

Na kopci nad Brnem se tyčí velmi zajímavý dům. Byl postaven počátkem třicátých let minulého století a pro rodinu bohatého podnikatele Viktora Landauera jej navrhl architekt von Abt (Mies van der Rohe). Středobodem domu je takzvaný Skleněný pokoj, jenž je opravdovým skvostem. Manželům je však s nástupem nacismu pokojný život v přepychu odepřen. Zatímco se připravují k odchodu do exilu, Liesel se dozvídá o Viktorově nevěře. Čím dál více se tak upíná ke své kamarádce Haně.

Na film Skleněný pokoj se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT 1.

Do you speak English?

Režisér Julius Ševčík neměl vlastně ani na vybranou. Příběh odehrávající se ve slavné vile Tugendhat byl natočen podle světového bestselleru, jehož práva na zfilmování hovořila jasně – snímek musí být natočen v anglickém jazyce. Do úzkého, a hlavně vítězného výběru herců, kteří ovládají plynně cizí jazyk, se dostal Karel Roden, Martin Hofman či Karel Dobrý.

Ševčík musel ale řešit problémy i se zahraničním osazenstvem. Většina z herců byla pracovně velmi vytížená, takže se musely dohromady sladit všechny harmonogramy. Kupříkladu Dán Claes Bang pracoval zároveň na dalších dvou filmech. Aby se dokázal mezi natáčeními přesunovat co možná nejrychleji, zamluvil mu z USA jeden producent let do... teď by bylo nasnadě napsat do České republiky, ale ne, proletěl se pěkně domů. Americká logika. Když Dán, tak jedině do Dánska.

Rudá žena

Melisandra z Ašaje, Rudá kněžka, poutačka stínů. Všemi těmito přívlastky se mohla v seriálovém megahitu Hra o trůny pyšnit herečka Carice van Houten. Ve Skleněném pokoji vyměnila rudý plášť za dobové oblečení a poněkud upjatou povahu za volnomyšlenkářský přístup k životu a užívání si všeho, co život přinese. Přesně taková byla kamarádka Liesel, Hana, v jejíchž přátelství začalo klíčit něco mnohem hlubšího.

“Nejvíce mne potěšila skutečnost, že hlavní postavou filmu je vlastně ona vila,” řekla herečka. “Skleněný pokoj je navíc jakýmsi symbolem otevřenosti vůči okolnímu světu. Co se týče Hany... na svou dobu byla velmi moderní ženou, což mi naprosto vyhovovalo.” 

Vznik přátelství

Představitelka Liesel, Hanna Alström, našla ve své herecké kolegyni Carice skutečnou přítelkyni. “Opravdu jsem si ji za tu dobu velmi oblíbila a doufám, že to ona vidí také tak,” svěřila se Hanna. “Prostě jsme si padly do noty. Myslím si ale, že má na tom velkou zásluhu i Julius. Coby velký perfekcionista nás svedl dohromady, protože věděl, že si budeme rozumět. Naše zpočátku hrané přátelství se vlastně změnilo ve skutečnost,” dodala herečka.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVÁ FAKTA O FILMU SKLENĚNÝ POKOJ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: wikipedia, csfd.cz, Blesk, Česká televize

Zdroj fotek: Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články