Že je snídaně základ dne, slýcháme ze všech stran. K tomu se přidávají spojení jako zdravá a vyvážená strava, bohatá na vitamíny a všelijaké další látky. Ale pak jsou tu dny označované jako cheat days. Dny, kdy chia semínka, zeleninové bowls, smoothies nebo jáhlové kaše nahradí gastronomické guilty pleasures plné slaniny a čokolády, z nichž by dietology obestíraly mrákoty. A přesně takové snídaně jsme si pro vás tentokrát připravili. 

Vejce s překvapením

1 dlouhá francouzská bageta
6 plátků slaniny
8 malých žampionů
1 jarní cibulka
parmezán
sůl, pepř

Do francouzské (nebo jiné vámi oblíbené) bagety vykrojte šest koleček a vydlabejte důlek. Bagetu si připravte na plech s pečicím papírem. Žampiony, jarní cibulku i slaninu nakrájejte na drobné kousky a opečte na pánvi. Směs vložte do důlku v bagetě tak, aby vám zbylo dost místa pro vejce. Do každého důlku v bagetě rozklepněte vejce. Posolte, opepřete a zasypte strouhaným parmezánem. Dejte zapéct do trouby (předehřáté na 150–200 °C, záleží na troubě) asi na deset minut – žloutek by měl zůstat částečně tekutý. Bagetu nakrájejte na jednotlivé dílky a podávejte.

Plněné croissanty

3 máslové croissanty
3 telecí párky (nebo salsiccia)
2 stroužky česneku
hrst čerstvého špenátu
kozí sýr
sůl, pepř

Párky nakrájejte na menší kousky a dejte opéct spolu s česnekem nakrájeným na tenké plátky. Osolte, opepřete a na závěr, když je česnek dozlatova, přidejte hrst pokrájeného čerstvého špenátu a promíchejte. Z croissantů odřízněte vršek a obě části dejte opéct na pánev vnitřkem dolů. Do spodní části pak udělejte důlek, do kterého dejte směs z párků a špenátu. Na vrch dejte na plátky nakrájený kozí sýr a nechte v troubě zapéct, aby se roztekl. Přiklopte vrškem croissantu a servírujte.

Sendvič Croque Madame

4 plátky toastového chleba nebo briošky
200 g šunky
200 g čedaru
2 vejce
hořčice
30 g másla
200 ml mléka
mouka
mletý muškátový oříšek
sůl, pepř

Nejprve si připravte bešamel: rozpusťte máslo, přidejte mouku a smíchejte v jíšku. Přilejte mléko a pořádně rozmíchejte všechny hrudky. Dochuťte špetkou mletého muškátového oříšku a přidejte trochu nastrouhaného čedaru, aby vznikla hustá omáčka. Plátky chleba potřete máslem a z obou stran opečte na pánvi dozlatova. Potřete je hořčicí a na spodní část navrstvěte polovinu připravené šunky. Přisypte nastrouhaný sýr a přiklopte vrchní částí chleba. Na ni následně dejte vrstvu bešamelu a znovu zasypte sýrem. Celé dejte zapéct do trouby, aby se sýr roztekl. Mezitím si na pánvi připravte volská oka. Završte jimi zapečený sendvič a podávejte.

Kakaové lívanečky 

140 g hladké mouky
55 g cukru krupice
3 lžičky kakaa
1 lžička prášku do pečiva
240 ml mléka
40 g rozpuštěného másla
1 vejce

Všechny ingredience smíchejte v těsto. Lívanečky usmažte na pánvi s trochou oleje. Z této dávky jich na lívanečníku uděláte přibližně dvanáct. Můžete je podávat samotné nebo přidat oblíbené ovoce, například banán nebo maliny. Pokud byste si chtěli život opravdu osladit, můžete je zakápnout medem, javorovým sirupem nebo pomerančovo-karamelovou omáčkou. Dejte do hrnce dvě lžíce třtinového cukru a nechte zkaramelizovat. Přilijte trochu pomerančového likéru Cointreau, aby vznikla omáčka o konzistenci sirupu, a přelijte jí lívanečky. 

Šneci s pudinkem a čokoládou

250 g hladké mouky
45 g cukru krupice
30 g rozpuštěného másla
15 g čerstvého droždí
150 ml mléka
1 vejce
vanilkový pudink
skořice
čokoláda

Kvasnice rozdrobte do hrnečku, zasypte lžičkou cukru, lžičkou mouky a přidejte trochu mléka. Promíchejte a nechte kvásek vyběhnout do dvojnásobného objemu. Mezitím do mísy nadávkujte další suroviny na těsto: mouku, cukr, máslo, mléko a žloutek. Přidejte kvásek a vše promíchejte. Vypracujte hladké těsto, které nebude lepit, a dejte na hodinu vykynout. Mezitím si připravte vanilkový pudink podle návodu – tedy rozmíchejte prášek v 0,5 litru mléka, přidejte dvě lžíce cukru a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Do hotového pudinku přidejte skořici dle chuti. Vykynuté těsto rozválejte na placku. Rozetřete pudink a přisypte na menší kousky podrcenou čokoládu. Celé to zabalte jako roládu. Následně rozkrájejte na jednotlivé šneky a dejte na plech s pečicím papírem. Potřete bílkem rozmíchaným s trochou mléka a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte dozlatova. 

Něco navíc

Pořádný nedělní brunch (nebo jakýkoli jiný den, kdy si rozhodnete vyhodit ze snídaňového kopýtka) si žádá i výjimečné nápoje. Snídaní šampionů je šampaňské, pokud si ale ráno neumíte představit bez oblíbeného pomerančového džusu, klidně obojí zkombinujte v poměru 1:1. Tím dostanete typický snídaňový koktejl Mimosa. Klasickou ranní kávu pak vyměňte za osvěžující Espresso Tonic. Jeho příprava není složitá. Do sklenice dejte pár kostek ledu a tonic. Poté přes kostku ledu opatrně přilijte espresso, aby se vytvořila pěkná kávová vrstva a tonic nevypěnil. Pokud si chcete dopřát něco ostřejšího, nic nepokazíte kapkou kávového likéru Flor de Caña Spresso.