Týrané koně v Křenku: Veterináři navrhují odebrání zvířat, majitel se nařčení brání

Týrané koně v Křenku – veterináři navrhují odebrání zvířat.

CNN Prima NEWS sleduje kauzu týraných koní ze středočeského Křenku, na sociálních sítích se totiž opět objevily fotografie a videa mrtvých nebo pohublých zvířat. Veterináři jsou s chovem dlouhodobě nespokojení a opět navrhují odebrání koní.

Na zmíněných fotografiích a videích jsou vidět uhynulé kusy zvířat nebo podvyživená klisna, snímky měly být pořízené na začátku roku. Veterináři mají k chovu Radka Šnábla řadu výhrad. „Tam není zabezpečená řádná péče o chované koně, podle posledního protokolu je tam 21 koní, kde není zajištěna dostatečná výživa, napájení, zabezpečené přístřešky pro koně, pokud jsou na pastvě, není tam péče o ošetřování kopyt, antiparazitální opatření a další, jak chovatelská tak i ta veterinární péče nevyhovuje,“ sdělil CNN Prima NEWS Zbyněk Semerád, ředitel Státní veterinární správy.

„My jsme po dobu dvou let podávali veškeré podněty, podněty na odebrání, zahájení trestního stíhání, apelovali jsme na orgány, aby došlo k odebrání zvířat,“ řekl Robert Plicka, advokát z Hlasu zvířat, což je organizace, jejíž členové usilují o úřední odebrání koní majiteli. To se ale nestalo.

„Zjistili jsme i úhyny v tomto roce, provedli jsme pitvu, která prokázala, že ty koně nejsou v dobrém výživném stavu, obsahují parazity a tak dále,“ pokračoval Semerád. „Takže vypravujeme zase dopis na obec o zajištění náhradní péče o všechny koně,“ dodal.

Kontrola veterinářky

CNN Prima NEWS se o situaci na statku Radka Šnábla přesvědčila sama – chovatel neměl problém s tím, aby si štáb stádo prohlédli s veterinářkou. Tvrzení Státní veterinární správy ale odmítá. Připouští nicméně, že dřív měl v chovu podle něj drobné problémy, ty prý ale způsobila chovatelka. S tím ale veterinářka nesouhlasila.

Kontrola celého stáda zabrala téměř tři hodiny – aktuálně jsou zvířata podle veterinářky v pořádku. „Výhradu bych měla pouze k mladým hřebcům, kde byl vidět pravděpodobně dlouhodobější vliv nedostatku výživy v průběhu růstu,“ zhodnotila.

Podle veterinářky ke zlepšení stavu koní mohl přispět přísun jarní trávy na pastvinách i výrazné zlepšení péče. Veterinární správa stádo hodlá dál sledovat. Prý kvůli dlouhodobým nedostatkům v péči. Chovateli za dva roky uložila pokuty ve výši téměř milion dvě stě tisíc korun, které prý neuhradil.

Tagy:
zvířata kůň týrání zvířat Česká republika CNN Prima NEWS koně veterinární lékař Státní veterinární správa České republiky