Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Zázrak medicíny: Pacientka (35) s koronavirem přežila rekordních 58 dní na ventilátoru

Autor: Darina Jíchová - 
18. května 2020
05:30

Britka (35) nakažená koronavirem strávila rekordních 58 dní připojená na ventilátor. Lékaři z nemocnice v anglickém Southamptonu považují její uzdravení za zázrak. Pacientka je při vědomí, dýchá „povětšinou“ sama a komunikuje s doktory a sestřičkami. Její ošetřující lékař ale zdůraznil, že žena má před sebou velmi náročnou rekonvalescenci, dlouhý pobyt na nemocničním lůžku ji připravil o „téměř veškerou svalovou hmotu,“ uvedl list Daily Mail.

„Pacientka je stále připojená na ventilátoru, ale není na něm závislá. Zvládla by dýchat i sama,“ vysvětlil ošetřující lékař Sanjay Gupta. „Strávila týdny na jednotce intenzivní péče, přišla o svaly, bude se muset znovu naučit chodit,“ dodal.

Lékař: Nemohla zvednout ani prst, teď už mluví

„Nezbyla jí skoro žádná síla, i vizuálně je na ní vidět, že ztratila svalovinu. Na podpoře respirátoru je právě proto, že nemá svaly, aby zvládla dýchat, i když teoreticky by dýchat sama mohla. Ztráta svaloviny je po tak dlouhé době na lůžku normální,“ Gupta uvedl, že Britka se už sice vyléčila z koronaviru, ale nyní se potýká s problémem oslabené bránice.

„Máme teď to potěšení pozorovat její zotavení. Když se probrala, nemohla ani zdvihnout prst, natož mluvit. Teď už normálně komunikuje se svým okolím,“ zakončil Gupta a vyjádřil naději, že ženu budou moct od ventilátoru brzo úplně odpojit.

Koronavirus v Británii

Británie pokračuje ve svém boji s koronavirem, země hlásí 243 tisíc potvrzených případů, nemoci podlehlo 34 tisíc osob. Pomalu stoupá i počet uzdravených. Britská vláda už přistoupila k uvolňování přijatých restrikcí.

aeraluna ( 18. května 2020 12:40 )

Přežila...njn...a žít bude jak? Plíce budou na hadry, stačí maličká rýma a je po přeživší...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa