Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Vzhůru do divočiny. Národní park Šumava zpřístupnil čtyři nové trasy

Zdroj ilustrační fotografie: Canva

Česko disponuje širokým množstvím vyžití zejména díky horám a překrásným lesům. Patří sem i šumavská divočina, která tento rok otevírá čtyři nové trasy. Jedná se o součást programu Průvodci divočinou. Stačí vzít pohorky a vyrazit.

Letošní novinkou je i výprava za vlky nebo bobry. „Návštěvníky čeká návštěva domoviny bobrů s jejich typickými pobytovými stopami, jako jsou hráze, hrady, nakácené dřeviny nebo i dopravní cesty. Málo známým fenoménem bobří činnosti je i zadržování vody v krajině, a tak se návštěvníci samozřejmě seznámí i s množstvím rybníčků a tůní. Mohu zaručit, že zájemci okusí vodu, tedy životní prostředí býložravých bobrů, na vlastní kůži,“ přiblížil koordinátor programů Průvodci divočinou Vladimír Dvořák.

Národní park Šumava nabízí celkem 125 výprav s průvodcem na 37 různých trasách pro více než 1200 zájemců. Součástí je mimo jiné i dvoudenní XL trasa, která vede po české části Šumavy. Výpravy do divočiny jsou určené pro fyzicky zdatnější návštěvníky, jelikož se chodí většinou volným terénem mimo turistické trasy. Průvodci vyrážejí za každého počasí a účast je na vlastní nebezpečí. První letošní výprava za šumavskou divočinou se uskuteční v pátek 16. června, poslední pak v neděli 25. října. Registrovat se na ně se můžete zde.

Související články

Zaručeně zlepší den

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život

Inspirace z knihovny: Uzavřete se sebou čtyři dohody, které vám změní život

Jak se zbavit očekávání, předsudků a zažitých konvencí a najít skutečnou osobní svobodu? S tímto…