Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Do dětského časopisu reklama prostě nepatří, říkají autoři časopisu Raketa

5 minut radosti
Zdroj fotografií: Archiv Rakety

Na podzim před 3 lety přišel Joachim Dvořák do nakladatelství Labyrint s návrhem na vydávání dětského časopisu. Začít chtěl rychle a měl v hlavě i konkrétní jména, která by se mohla postarat o obsah: Johana Švejdlíková a Radana Litošová. Obě dvě se záhy staly šéfredaktorkami a raketovou rychlostí připravily první číslo. Časopis vyšel poprvé 9. prosince 2014, pojmenován byl trefně Raketa.

Proč právě „Raketa“?

Radana: Raketa symbolizuje start, tedy se jako symbol dobře hodí pro děti, které jsou vlastně na startu do života i do čtenářství. Název jsme převzali z dětské edice knih pro děti nakladatelství Labyrint, které časopis vydává.

Joachim: Dětská fantazie nemá hranice stejně jako vesmír a nám se líbí těmito světy proplouvat. Raketa je k tomu nejlepší prostředek.

Váš časopis má podtitul „časopis pro děti chytrých rodičů“. Jak si takové rodiče představujete?

Joachim: Tak „chytrý“ rodič rozpozná, že jde o nadsázku, ti ostatní mají aspoň další důvod, proč Raketu svým dětem kupovat (smích).

Radana: Je to takové humorné popíchnutí, ale v zásadě míříme na rodiče, kteří přemýšlejí o tom, co jejich děti ve volném čase dělají, a aktivně se na tom podílejí.

V jakých stěžejních věcech se váš časopis liší oproti těm, které jsou k sehnání běžně v trafice?

Johana: Zásadní je určitě absence reklamy. 52 stran je od začátku do konce naplněno pouze autorskými příspěvky.

Radana: Raketa je už na první pohled jiná, na obálce nikdy neuvidíte postavičky z filmů lákající do kina, ale vždy autorskou ilustraci od našich i zahraničních výtvarníků.

Jak jste zmínili, Raketa je bez reklam. Jak se vám daří ji financovat?

Joachim: Do dětského časopisu podle nás reklama prostě nepatří. Je to nefér i proto, že děti nerozpoznají, co je placená kampaň, sponzorovaný příspěvek a co původní obsah. Naše jediné příjmy jsou z prodeje Rakety a od našich příznivců, kteří nás podporují. Je to těžká cesta, ale vybrali jsme si ji dobrovolně.

Radana: Máme štěstí, že za námi stojí nakladatelství Labyrint v čele s Joachimem Dvořákem, který stále Raketu drží, ačkoli jsme už třetí rok v mínusu, a zatím se živí radostí z projektu, který má podle něho smysl.

Co ve vašem časopise děti najdou, respektive nenajdou?

Radana: Najdou tam určitě hry, komiksy, vystřihovánky, pohádky, příběhy, kreslení, luštění, zábavné poznávání. Nenajdou upoutávky na kulturní akce, ani jiné rubriky, které by časem zastaraly. Stále ještě prodáváme i 2 roky stará čísla a neustále ji dotiskujeme. Nemáme remitendu.

Johana: Snažíme se pro děti připravit zajímavosti, hry a čtení vždy na jedno konkrétní téma a to podtrhnout zajímavými ilustracemi od současných výtvarníků, kteří nás baví. Máme radost, že si Raketu často s oblibou čte celá rodina.

Jaké hlavní hodnoty se snažíte prostřednictvím Rakety dětem předat?

Johana: Nevštěpujeme dětem nějaké hodnoty úplně cíleně. Chceme, aby se u čtení pobavily, zasmály a zároveň se něco dozvěděly. Nebo se bohatě ilustrovanými dvoustranami nechaly jen unést.

Radana: Asi mimoděk předáváme takové hodnoty, v něž sami věříme, a které považujeme za důležité. To je například ekologie, kamarádství, spoluvytváření hodnot, ale především hravost a fantazie.

Co vás na práci kolem časopisu nejvíc baví?

Johana: Příprava čísla je asi nejzábavnější, zkoumání jednotlivých témat a nápady, které s tím přicházejí. To je ta tvořivá část. Dotahování a dolaďování má ale také své kouzlo. Často, když se text spojí s ilustrací, dílo se vyloupne lépe, než jsme čekali. I slepé uličky nás přivedly častokrát k něčemu nečekaně zajímavému. Vytváření každého čísla je pro nás pokaždé jiné a nové dobrodružství.

Nedávno jste zrealizovali charitativní projekt „Daruj Raketu“, o co šlo?

Radana: Rozhodli jsme se věnovat 1000 výtisků nové Rakety potřebným dětem a neziskovým organizacím. Ve spolupráci se spolkem Raketa dětem jsme vyzvali děti, aby samy rozhodly, komu chtějí Raketu darovat a proč. Díky řadě krásných obrázků, dopisů a příběhů, které jsme obdrželi, jsme nakonec rozdali přes 1000 výtisků jednotlivcům, nemocnicím, dětským domovům nebo mobilnímu hospicu. Měli jsme velikou radost, že se akce vydařila.

 

MEDAILONKY

Radana Litošová je editorka, pracuje v redakci nakladatelství Labyrint. Od té doby, co se stala matkou 3 dětí, je tvorba pro ně jejím koníčkem. Od roku 2014 vytváří v tandemu s Johanou Švejdíkovou časopis Raketa.

Johana Švejdíková je ilustrátorka a grafička. Svůj pracovní čas dělí mezi dětský časopis Raketa a projekt s originálními suvenýry Pragtique. Často ji potkáte ve Stromovce se psem Lumírem a dcerou Annou.

Joachim Dvořák je nakladatel a editor. Už 25 let vydává pod značkou Labyrint českou i překladovou beletrii, knihy o umění, komiks i literaturu pro děti. Do Rakety přispívá mimo jiné tipy na výlety, na které jezdí se svou malou dcerou Miou.

Související články

Zaručeně zlepší den

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Astronomové objevili tři nové měsíce

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Vzdát můžeš zítra. Richard Štěpánek ve své knize povzbuzuje k životu

Inspirace z knihovny: Vzdát můžeš zítra. Richard Štěpánek ve své knize povzbuzuje k životu

Vždycky je pro co žít. Touto větou by se dal shrnout obsah knihy Vzdát můžeš zítra, kterou napsal…