Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

„Poznaly jsme děti, které by svou statečností strčily do kapsy kdejakého dospělého,“ říkají zakladatelky Malé Jógy pro onkologicky nemocné děti

Zdroj fotografií:

Dobrou věc dělají nezištně a nad rámec své běžné práce. Rehabilitační lékařka z Fakultní nemocnice Motol Aneta Sládková Králová a ředitelka České asociace dětské jógy Hanka Luhanová založily v roce 2016 projekt Malá Jóga. Umožňují dětem hravou a citlivou formou jógy se snadněji vrátit do běžného života. Obě autorky projektu letos za svůj přínos ocenila Nadace Karla Janečka cenou Laskavec.

Ceny Laskavec, Nadace Karla Janečka. Zdroj: Radek Vebr

Kde se vzal nápad, že zrovna jóga by mohla nemocným dětem pomoci?

Aneta: Pracuji v Motole jako rehabilitační lékařka a mou první onkologickou pacientkou byla šestiletá Nikolka, která měla po léčbě hodně pohybových komplikací. Kromě rehabilitace jsem jí doporučila ještě cvičení dětské jógy, a pak už příběh pokračoval právě díky Hance, která se za Nikolkou vydala a začala s ní cvičit. Nikolka udělala obrovský pokrok, takže jsem si říkala, že by stálo za to vymyslet něco, aby takhle mohlo cvičit více dětí.

Začátky musely být těžké pro děti i pro vás, lektory. Jak probíhaly první lekce?

Hanka: Pro mě to byla první zkušenost s takhle vážně nemocným dítětem. Musely jsme společně znovu objevit motivaci a radost z pohybu, kterou v sobě děti přirozeně mají. Proto jsem se snažila vše s dětmi dělat formou hry. V rámci Malé Jógy si přeji, aby to všechno skončilo dobře. Pořád se pohybujeme mezi onkologicky nemocnými dětmi a vítězství tam není úplně zajištěné. Moje celoživotní přání tak je, aby všechno dopadlo dobře.

Jak se mohou děti a jejich rodiče o vašem projektu dozvědět a zapojit se do něj?

Hanka: Rodiny nebo lékaři se na nás mohou obrátit a my dítěti zajistíme lektora přímo v místě bydliště. Ten za ním pravidelně dochází a cvičí mezi léčbami, které probíhají v nemocnici. Od roku 2016 jsme vyškolili více než 120 lektorů z celé republiky a Malé Jógy se zúčastnilo téměř 80 dětí. Některé děti zvládly velmi těžké život ohrožující komplikace s neschopností se postavit a dlouhodobým pobytem na lůžku.

MUDr. Aneta Králová, Hana Luhanová. Zdroj: Radek Vebr

V čem vidíte největší přínos cvičení jógy s dětmi?

Aneta: Velkou výhodou Malé Jógy je právě to, že probíhá v domácím prostředí. Najednou přijde do rodiny někdo, kdo celou situaci rozptýlí. Kromě toho, že jóga dětem pomáhá s pohybem, je také velkým impulzem a změnou. Pro děti to znamená, že se něco začíná dít jako v normálním životě.

Až 400 dětí v naší republice postihne každý rok zhoubné nádorové onemocnění, a právě Malá Jóga často vrací do vyčerpaných rodin novou radost a smích, navíc pak pomáhá i fyzicky. Chceme, aby za dětmi lektoři chodili s vnitřním světlem a aby jim měli co předat. Lektoři vidí pokroky dětí a celý čas strávený Malou Jógou je tak strávený opravdu smysluplně.

Jak osobně vnímáte to, co Malá Jóga jako taková dokázala?

Aneta: Já bych si přála, aby si víc lidí uvědomovalo křehkost toho, co je kolem nás, a jak se ze dne na den může příběh úplně překlopit, a víc hledali radost v maličkostech. Pro mě Malá Jóga není ani vyloženě pocit, že bych nějak pomáhala. Přijde mi jako úplně přirozená věc, která vznikla shodou okolností, a bylo by škoda ji nevytvořit a nevyužít.

Na video o Malé Józe se můžete podívat pod článkem.

Související články

Zaručeně zlepší den

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Praha je čtvrtým nejbohatším místem v EU

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Trápí vás nedostatek volného času? Zkuste Digitální minimalismus a vezměte si svůj čas zpátky

Inspirace z knihovny: Trápí vás nedostatek volného času? Zkuste Digitální minimalismus a vezměte si svůj čas zpátky

Taky přejíždíte po displeji svého chytrého telefonu, kdykoliv máte chvilku času? V tramvaji,…