Deset dubnových videoklipů, které nás v roce 2020 zaujaly

242

Doba koronavirová je stále s námi, i když už vše nasvědčuje tomu, že je na ústupu. Naskytla se tak ale jedinečná situace, kdy hudebníci tvoří na vlastní pěst. Nebo prostě vydají, co už měli nachystané. Důležité je ale jedno: my tu máme nové klipy, tentokrát dubnové.  

Declan McKenna – The Key to Life on Earth

Máte pocit, že vidíte dvojitě?  Není to tak. Vedle McKenna v klipu září i jemu nápadně podobná hlavní hvězda seriálu The End of The F***ing World Alex Lawther. Klip má vystihovat podstatu dvou osob, které jsou si podobné, ale ve skutečnosti úplně odlišné. McKenna zvolil do klipu Lawthera, jelikož několikrát slyšel, jak jsou si podobní, a udělal dobře. Jeho nenápadný styl herectví vystihuje vše, co chtěl videoklip sdělit. 

Rina Sawayama – XS

O skutečném původu zboží z teleshoppingu je novinka XS. Velmi dobře vystavěný příběh baví od začátku do konce. Myslíte si, že už nemůže přijít další zvrat? Jste na omylu. Příběh graduje až do šokujícího finále, které byste si neměli nechat ujít. Navíc pokud máte rádi retro kostýmy, v XS jich si přijdete na své.  

twenty one pilots – Level of Concern 

Skupina twenty one pilots vydala novou skladbu Level of Concern, kterou napsala jako reakci na aktuální koronavirovou pandemii. Duo píseň vytvořilo, aby povzbudilo své fanoušky v těchto těžkých časech. Výdělek z prodeje singlu navíc daruje fondu Crew Nation, který byl založen na podporu lidí působících v týmech doprovázejících kapely na koncertech. I pro hudebníky jsou to těžké časy. Jak zpěvák a skladatel Tyler Joseph prozradil na sociálních sítích, v izolaci píše více než obvykle. Level Of Concern je vůbec první skladba, kterou složil na elektrickou kytaru a jež je plná naděje. 

Mirai – YAHODA 

Jestli chcete klip pro zlepšení dne, pusťte si pozitivní energií sršící Yahodu. Kapela klip natočila v minulém roce na Bali, ale řekli si, že až teď je správná chvíle pro jeho zveřejnění. Moře, slunce a celkový pocit letní dovolené tak není špatným únikem. Protože letos můžeme pochybovat, jestli se někam vůbec podíváme. 

Tones And I – Bad Child

Stejně jako v Narnii, chlapec projde portálem ve skříni a ocitne se v jiném světě. V tomto případě spíše v jiné realitě. Vidí sám sebe a co všechno jeho chování způsobilo. Skvělý nápad s velmi povedeným zpracováním vystihuje atmosféru písně a nás velmi mrzí, že si skladbu letos neposlechneme živě na Colours of Ostrava. 

Lenny – Wake Up 

Dokumentární videoklip nás provází průběhem natáčení nového singlu z budoucího druhého alba Lenny. Nahrávání probíhalo v Londýně, ke kterému má zpěvačka velmi osobní vztah. Kromě záběrů ze studia se tak ponoříme i do víru velkoměsta. O klip se postaral režisér Michal „Boodya“ a Štěpán Svoboda Budinský a vytvořili velmi příjemný mini dokument o vzniku Wake Up. 

iann dior – Sick and Tired ft. Machine Gun Kelly & Travis Barker 

V začarovaném domě se ocitli tito tři zpěváci a snaží se najít ty správné dveře. Jenže pokaždé, když je otevřou, se ocitnou v jiném světě. Grafická lahůdka plná zvláštních efektů a animací. 

Sam Smith, Demi Lovato – I’m Ready

Sam Smith ve svém novém videoklipu přirovnává lásku k vrcholovému sportu a námaze, která vede k vítězství. Smith, který se hrdě hlásí ke své homosexuální orientaci, opět vzdává hold LGBT komunitě. I proto hlavní úlohy hrají drag queen a celková stylizace odpovídá ladění videa. Zajímavá je grafická úprava a zvolené interiéry, včetně kostýmů.

Black Eyed Peas, Ozuna, J. Rey Soul – MAMACITA

Příběhově sice hodně chudý videoklip, zato ale nabitý nevídanými vizuálními možnostmi. Autoři opět zvolili retro kostýmy a tentokrát jim byl přizpůsobený i interiér. Skvělým prvkem jsou tanečnice, které doprovází jednotlivé zpěváky. 

Live Lounge Allstars – Times Like These

BBC Radio 1 v rámci BBC Radio 1 Stay Home Live Lounge sezvala nejznámější hudebníky současnosti, aby spolu vytvořili píseň Times Like These. Vznikla tak jedinečná koláž těch nejlepších umělců. Hvězdami nabité video nám umožní nahlédnout do jejich domovů a zároveň nám dodají pocit, že v tom nejsme sami.