Losice v zooparku přivedla na svět další dvojčata. Chovatelé zažili dramatické chvilky
Losí dvojčata, která se letos v zooparku narodila, jsou tentokrát samečci. Foto Helena Hubáčková
Chomutov

Chomutov - Chomutovská samice losa evropského Quanita je podruhé matkou. Stejně jako loni provázely šťastný okamžik také dramatické chvilky, kdy se chovatelé o mláďata strachovali.

Čtyřletá Quanita přivedla dvojici malých losů na svět v pondělí v podvečer. „Pro porod to byl snad nejhorší den – hodně se ochladilo a navíc pršelo. Měla jsem strach, aby mláďata neprochladla,“ popisuje své obavy chovatelka Petra Zálešáková. Los je sice severské zvíře zvyklé i na krušné podnebí, ale čerstvě narozená mláďata jsou pochopitelně náchylnější.

Naštěstí losí dvojčata přežila nejnáročnější chvíle v blízkosti své mámy a ráno už byla čilá a aktivní. Loňské obavy o způsob krmení rozptýlila Quanita také hned druhý den, když si ke svým potomkům znovu lehla. Je totiž příliš vysoká a mláďata by normálně nedosáhla na vemínko. „Nezvyklý způsob kojení předvedla už loni, proto jsme letos byli klidnější. Máme radost, jak perfektně jako máma funguje,“ dodává ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Loni Quanita porodila dvě samice, letošní dvojčata jsou podle prvních pozorování kluci. Otcem je opět sedmiletý samec Max. Zoopark odchoval v minulosti již několik losů evropských. Z loňských dvojčat jedno bohužel po měsíci uhynulo kvůli vrozenému vývojovému problému, druhé mládě pojmenované Queeny se však těší dobrému zdraví a je z ní už nohatá losí slečna.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru