Hlavní obsah

Ian Anderson z Jethro Tull je vážně nemocný

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ian Anderson, zpěvák, flétnista, kytarista a skladatel britské kapely Jethro Tull, ve středečním rozhovoru s Danem Rathersem v pořadu televize AXS TV The Big Interview řekl, že trpí chronickou obstrukční plicní nemocí (COPD). I když se jeho stav v poslední době zhoršuje, nevzdává se a bojuje o svůj život.

Foto: ČTK

Ian Anderson stojí v čele skupiny Jethro Tull.

Článek

Dvaasedmdesátiletý hudebník prozradil, že bojuje s plicní chorobou po celá léta. „Řeknu ti něco, co jsem předtím nikomu nikdy neřekl,“ začal vysvětlovat moderátorovi pořadu Anderson. „Mám chronické obstrukční plicní onemocnění, které mi bylo diagnostikováno před několika lety. Bojuji. Mám takzvané období exacerbace, tedy zhoršení. Dostávám teď infekci, která se mění v akutní bronchitidu. Ta trvá možná dva nebo tři týdny. Je opravdu těžké, když musím hrát na pódiu.“ Anderson zdůraznil, že po dobu osmnácti měsíců předtím neměl žádné zdravotní problémy. Vyhýbal se přeplněným místům se silně znečištěným vzduchem.

„Nemoc samozřejmě ovlivňuje můj každodenní život, ale není to tak zlé,“ řekl. „Stále jsem schopen dostat se do autobusu a odjet. Ale musím neustále bojovat. Pokud se vzdám, můj stav se zhorší.“

Anderson se v pořadu pokusil dobrat toho, co k jeho onemocnění vedlo. „Strávil jsem padesát let svého života mezi těmi nešťastnými věcmi, které nazývám kouřovými stroji. Poškozovaly mé plíce, opravdu je považuji za významnou část svého nynějšího problému,“ řekl.

Skupina Jethro Tull, která mísí blues, rock a folkrock, vznikla v britském Blackpoolu v roce 1967. Již v roce 1969 se dostalo její druhé album Stand Up na čelo britského žebříčku a jako první v její diskografii dosáhlo na ocenění zlatá deska za prodej.

S dalšími nahrávkami se Jethro Tull prosadili i v USA. Jejich páté studiové album Thick As a Brick (1972) a následující A Passion Play (1973) dosáhly na první místo v americkém žebříčku Billboard 200. Zatím poslední studiová deska The Jethro Tull Christmas Album, v pořadí jednadvacátá, vyšla v září 2003.

Anderson loni v únoru oznámil, že připravuje sólové album. „Chci na něm mít dvanáct nových skladeb, přičemž sedm z nich plánuji nahrát s rockovou kapelou a zbývajících pět sám s akustickou kytarou. Mám rád rozmanitost a dynamiku,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám