Josef Laufer leží už dva měsíce v nemocnici v umělém spánku. Při operaci srdce mu začaly selhávat orgány a od té doby je v kómatu. Obavy o něj má jeho rodina i nejbližší přátelé. U starších ročníků je totiž pravděpodobnost, že se již neprobudí, docela vysoká.

Největší starost musí mít dcera Ester, která má obavy o tatínka a stará se také o maminku, kterou navštěvuje ve zdravotnickém zařízení. „Samozřejmě tatínkovi můžu akorát poslat muziku a takové věci, ale jinak ta moje asistence je limitovaná, a tím pádem je to všechno komplikovanější,“ řekla pro Top Star Ester.

„Máma je v rehabilitačním zařízení, takže je to taky komplikované,“ dodala Ester. Nejprve si vážnost situace snažila nepřipouštět, ale faktem je, že její otec leží v nemocnici už od března. Stýská se po něm i jeho přátelům.

„Bohužel, nic nového. Moc bych mu to přála, ale v Pepíčkově věku a po takové době si už raději nedělám větší naděje. Denně na něj ale myslím,“ svěřila se webu eXtra.cz jeho blízká kamarádka. I ostatní pomalu opouští naděje, ale stále ještě z posledních sil věří, že všechno dobře dopadne.

„Není ale v kómatu, normálně spí. Všechny jeho klinické testy jsou v pořádku. Tak asi si potřebuje jenom víc odpočinout,“ uvedl pro Top Star producent Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg.

Klavírista a někdejší kapelník Karla Gotta, Pavel Větrovec, také drží Lauferovi palce. „Pepík je tělem i duší sportovec. Hrál tenis, s Amforou fotbal. Má za sebou i další zákroky. Myslím si, že už těch narkóz na něho bylo moc. Srdíčko totiž, pokud vím, měl jinak v pořádku,“ řekl Blesku Větrovec.

Starší lidé v umělém spánku ztrácí větší množství svalové hmoty, takže rekonvalescence po probuzení trvá dlouhou dobu. Dcera Ester by jistě musela najmout placenou asistentku a koupit polohovací postel. Tatínek by se o sebe sám postaral sotva.

Ester má přitom už teď starosti se svojí maminkou. Kostýmní výtvarnice Irena Greifová před lety prodělala toxický šok a musela se znovu učit chodit a mluvit. „Je to velmi špatné, bez přístrojů nepřežije,“ svěřil se tehdy Laufer Blesku.

Nakonec se vše v dobré obrátilo. Nyní je to Greifová, která se modlí, aby se jí Josef vrátil domů. Podle všeho si není vědoma, jak moc je Lauferův stav vážný. Dcera Ester však ano, a tak jen tiše čeká...