Pouť na Zelené hoře byla nezvyklá, v rouškách a v poloprázdném kostele

  11:48
Zpěváci nebo krojovaní v rouškách, u vchodů dezinfekce, poutní kostel poloprázdný… Hodně nezvyklá byla kvůli epidemii koronaviru letošní svatojánská pouť na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Farnost ji oslavila ve výrazně omezeném režimu.

Zelenohorský kostel prochází velkou obnovou. Opravený už je vnější plášť včetně oken podle původního vzoru. Teď se práce soustředí do interiéru. Do ateliéru jsou totiž odvezeny všechny čtyři boční oltáře, napůl rozebraný je i hlavní oltář. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na programu byla jediná mše, a to v sobotu večer. „Tím, že jsme nevěděli, v jaké fázi bude uvolňování vládních opatření, jsme nedělní pouť nezaváděli,“ připomněl farář Vladimír Záleský.

„Mnozí se s námi spojí přes média,“ zmínil před mší. Technici totiž připravili živý přenos na kanálu YouTube.

Pro ty věřící, kteří se v sobotu kvůli omezené kapacitě nevešli dovnitř, bylo připraveno ozvučení a židličky před kostelem.

„Bylo hezké být po čase na mši zase naživo. Nenechali jsme si pouť ujít, i když jsme nakonec zůstali venku,“ řekl Robert Vítek, který na Zelenou horu dorazil s rodinou na kolech z nedaleké Polničky.

Nezvyklý klid panoval o víkendu také ve městě. Přitom na svatojánskou pouť každoročně přijíždějí světští se stovkou atrakcí a prodejci se dvěma sty stánky.

Město hodlá akci uspořádat v náhradním termínu v polovině září. Zelenohorský kostel prochází velkou obnovou. Opravený už je vnější plášť včetně oken podle původního vzoru. Teď se práce soustředí do interiéru.

V ateliéru jsou nyní všechny čtyři boční oltáře, napůl rozebraný je i hlavní oltář. „Takhle už kostel nejspíš nikdy neuvidíme,“ řekl jeden z účastníků poutní mše.

Komentované prohlídky se konají na Zelené hoře po předchozí rezervaci od 11. května.

Autor: