Kritik poměrů v ústecké politice se dočkal. Radnice mu odpustila nájemné za dobu krize

Napsal/a Robert Malecký 15. května 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Ústecký podnikatel Pavel Sajbot se nakonec dočkal naplnění slibu, že radnice jednotlivých městských obvodů budou postiženým koronavirovou krizí odpouštět nájmy za městské prostory. Na jeho kauzu, kdy mu v rozporu se slibem primátora nájem odpuštěn nebyl, upozornil HlídacíPes.org.

Jde ale zároveň o jediný případ, kdy se radní městského obvodu Severní Terasa pod tlakem rozhodli své původní negativní stanovisko změnit. Ostatní zamítnuté žádosti zůstávají v platnosti.

Začněme ale náš příběh od začátku. 23. března, tedy krátce po vyhlášení nouzového stavu, dal ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO) podnikatelům slib, že nebudou po dobu krize platit za pronájmy městských prostor. Týkat se to mělo jak provozoven pronajatých od magistrátu, tak od jednotlivých městských obvodů.

Jenže v případě Pavla Sajbota, jehož firma Děti na Hrad provozuje půjčovnu šlapadel, dětskou hernu nebo párty služby, se tak nestalo. Rada obvodu před dvěma týdny jeho žádost o odpuštění nájmu bez vysvětlení zamítla. Stejně jako čtyři další, třem naopak vyhověla. Pak se o věc začal zajímat HlídacíPes.org.

Nepohodlný kritik poměrů

Sajbot totiž dlouhodobě kritizuje poměry, které panují v ústecké kultuře. Konkrétně fakt, že město oslovuje stále stejné pořádající firmy, zatímco té jeho – která patří k největším v kraji – se vyhýbá.

Kritizuje i ústeckého zastupitele za hnutí ANO Jaroslava Péma, který získává z městské kasy milionové zakázky na pořádání kulturních akcí, zároveň ale šéfuje kulturní komisi, která projekty doporučuje. Jeho firma SuperKoncerty.cz tak například získala zakázku na uspořádání městských vánočních trhů za šest milionů korun na čtyři roky. Existovalo tedy silné podezření, že postup obvodní radnice proti Sajbotovi je pomstou za jeho kritiku.

Pémova agentura SuperKoncerty.cz, příjemce městských zakázek. Ukazuje propojení s radním Severní Terasy Tomem Nestoroskim.

Členem rady na Severní Terase je totiž – opět za hnutí ANO – i Pémův zaměstnanec ve firmě SuperKoncerty.cz Tom Nestoroski.

„Každopádně nic se nemění na personálním propojení městského obvodu Severní Terasa a pana Péma, na kterého neustále ukazuji prstem,“ řekl redakci Sajbot.

Podezřele působilo i vysvětlení starosty městského obvodu Jaroslava Šimanovského, též člena hnutí ANO. Když chtěl HlídacíPes.org znát kritéria, podle kterých radní rozhodovali, zazněly například argumenty o dostatečné státní podpoře podnikatelů. „I vzhledem k tomu, že má pan Sajbot funkční e-shop, rada rozhodla, jak rozhodla,“ řekl Šimanovský.

Ukázka z usnesení Rady Městského obvodu Severní Terasa z 29. dubna. Dva podnikatelé, dva různé přístupy. Vysvětlení chybí.

Při rozhodování radních hrála roli dokonce i udání občanů, ta se ale ukázala jako nepodložená. Jedno z nich například tvrdilo, že se v Sajbotově provozovně v dubnu konala nepovolená párty, dokonce na udání vyjížděli městští strážníci. Ti ale žádné porušení zákona nezjistili.

Změně názoru radních předcházela pondělní schůzka mezi podnikatelem a starostou. „Prý vycházeli z informací od důvěryhodných zdrojů, tedy jedna paní povídala, případně někdo anonymně volal. Že prý balónky prodáváme dál, takže žádné ztráty nemáme, a pokud ano, tak malé. A že mi to e-shop desetkrát vynahradí. To, že mám agenturu, kterou zákaz veřejných akcí postihl absolutně a máme nulové příjmy, mu prý nedošlo,“ hodnotí schůzku Sajbot.

I starosta Šimanovský teď připouští, že radní rozhodovali na základě nepřesných nebo zavádějících informací. „Po schůzce s panem Sajbotem jsem dospěl k názoru, že situace podnikatelů je v mnohém složitější, než jak jsme ji vnímali v době našeho prvního rozhodování,“ řekl po středečním jednání, na němž se radní rozhodli Sajbotovi vyhovět a nájem za březen a duben mu odpustili.

Sajbot je ale zároveň jediný podnikatel, který s žádostí o revizi uspěl. Ostatní čtyři zamítnutí zůstávají v platnosti. „Šlo například o lékaře, který má dvě ordinace a klientelu si po uzavření jedné z nich mohl přesunout,“ říká starosta.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)