Hlavní obsah

Koronavirová stipendia dostane 16 spisovatelů a spisovatelek

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Mimořádná stipendia vypsaná v souvislosti s pandemií koronaviru dostane 16 spisovatelů a spisovatelek, mezi nimi třeba Petr Borkovec, Anna Cima nebo Lucie Lomová.

Článek

„Zájem byl velký, České literární centrum vybíralo ze 182 žádostí. Odborná komise mezi úspěšné žadatele rozdělila 560 000 korun,“ oznámila Klára Přibylová z Moravské zemské knihovny, pod kterou centrum spadá.

Následky pandemie postihly celý knižní trh. Mimořádná stipendia proto mají podpořit tvůrčí psaní českých autorek a autorů v době, kdy se rušily nebo nadále ruší rezidenční pobyty, autorská čtení a účasti na festivalech a veletrzích.

„Obrovský zájem ukázal, že to byl správný krok. Osmdesát procent žádostí bylo podle vyjádření členů hodnotící komise velmi kreativních a kvalitních, což je potěšitelná zpráva pro český literární trh - čtenáři se mohou těšit na zajímavé knižní novinky,“ uvedl pověřený vedoucí Českého literárního centra Martin Krafl.

Žádosti směřovaly do čtyř žánrových sekcí. Nejvíce žadatelů bylo v próze, následovala tvorba pro děti, poezie a komiks. V próze uspěli Petr Borkovec, Anna Cima, Markéta Pilátová a Marek Šindelka, v poezii Básník Ticho, Milan Děžinský, Petr Hruška a Jitka N. Srbová

Mezi autory komiksů získali stipendium Džian Baban, Juliána Chomová, Lucie Lomová a S. d. Ch. Podporu v tvorbě pro děti a mládež dostanou Marka Míková, Jana Šrámková, Martina Trchová a Eva Volfová.

Čerpání stipendií je rozloženo od června do září. České literární centrum předpokládá, že podpořená díla vyjdou knižně a příští rok bude možné je prezentovat na literárních akcích, které centrum spolupořádá.

Reklama

Doporučované