Viktoria Žižkov: prodej stadionu nebo investice 300 milionů je Sophiina volba

Viktoria Žižkov: prodej stadionu nebo investice 300 milionů je Sophiina volba

Městská část nemá peníze na rozsáhlou rekonstrukci a pokud je nezíská, nezbude jí než stadion prodat s právními garancemi, že na místě fotbal zůstane. Předchozí politické generace nám zanechaly nezáviděníhodné dědictví. Radnice Prahy 3  v minulosti postupně přicházela o pozemky vedle stadionu a jeho použitelnost nyní zcela závisí na majitelích vedlejších pozemků, například kvůli parkování. Možnosti městské části jsou tak omezené majetkovými poměry i nedostatkem financí. 

Piráti dlouhodobě bojují proti znehodnocení stadionu. Zastupitel a předchozí pirátský radní pro sport Jiří Svrček tak například na poslední chvíli prosadil věcné břemeno na vedlejší pozemek developera CTR těsně předtím, než se začalo stavět, aby zajistil vůbec ke stadionu přístup. Bez břemena reálně hrozilo, že stadion bude zcela odříznut od okolí.

"Chceme zachránit fotbal na Žižkově. Stadion však potřebuje okamžitou investici cca. 50 milionů korun do nejnutnějších oprav a dalších 250 milionů zhruba do 5 let. Takové prostředky radnice Prahy 3 nemá a nikdy mít nebude. Pokud rychle neseženeme peníze, nezbude nám než stadion prodat a požadovat jasné právní garance zachování stadionu a tím i žižkovského fotbalu," říká radní pro sport František Doseděl.

Radnice má nyní na stole dvě varianty: investici cca. 50 milionů do nejnutnějších oprav (přičemž jen za poslední čtyři roky takto do stadionu investovala asi 25 milionů) a další čtvrt miliardy na kompletní přestavbu stadionu dle požadavků Fotbalové asociace ČR a odkup sousedních pozemků. Další možností je odprodej stadionu současnému majiteli FK Viktoria Žižkov.

Bohužel historicky se v oblasti dělo, že obecní pozemky okolo stadionu, které se postupně prodávaly, získaly v průběhu času jiné využití, než se původně očekávalo. Radnice je proto obezřetná. Prodej pozemku se stadionem za současnou odhadní cenu by totiž vynesl jen zlomek ceny, kterou by v budoucnu mohl mít jako stavební. Radnice se proto zdráhá vzdát kontroly nad posledním pozemkem, který v oblasti ještě vlastní.

"Prioritou je teď zajistit licenci na příští rok," doplňuje Jiří Svrček, zastupitel za Piráty, bývalý radní pro sport a dlouholetý skalní fanoušek Viktorie Žižkov, který se v problematice angažuje. Praha 3 nyní intenzivně jedná s magistrátem Hlavního města Prahy o možných řešeních a s Fotbalovou asociací ohledně prodloužení licence pro stadion.

Autor: František Doseděl

Nový majitel Viktorie se kvůli stadionu obává o licenci. Profesionální fotbal na Žižkově by ze dne na den skončil