18. května 2020 • 15:43

Před půlstoletím sáhla smrt na horolezce v Peru, Jizerská 50 stále vzpomíná

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to přesně půl století, co nešťastnou expedici československých horolezců do Peru, poprvé zasáhla smrtelná nehoda. Pod horou Huandoy tehdy po třicetimetrovém pádu zahynul nejzkušenější muž výpravy Ivan Bortel. Dalších čtrnáct horolezců zemřelo o necelé dva týdny později při zemětřesení pod Huascaránem. Lyžařská 50 na jejich počest právě dnes spustila registraci na další ročník slavného závodu, u jehož založení horolezci kdysi stáli.



Československý horolezecký tým byl v roce 1968 u prvního ročníku Jizerské padesátky v přípravě na expedici do Peru, kde zahynul Ivan Bortel při pádu a dalších čtrnáct Čechoslováků při zemětřesení pod Huascaránem. Když se z kraje roku 1971 konala třetí Jizerská 50, zájem o ní několikanásobně vzrostl. Poprvé se totiž jela jako Memoriál Expedice Peru.

Pořadatelé na patnáct účastníků výpravy vzpomínají dodnes. Při letošním padesátém výročí tragických událostí byla jejich jména na startovních číslech Jizerské 50. A přesně na padesáté výročí smrti Ivana Bortela pořadatelé zahajují registrací na další rok.

Bortel se tehdy zřítil z pěšiny při túře pod horou Huandoy. Expedice původně plánovala výstup na tento vrchol náročnou jižní stěnou. Bez nejzkušenějšího horolezece se ale nakonec tým vydal pod nejvyšší peruánskou horu Huascarán. Tam je 31. května zavalila kamenná lavina, v níž zahrnulo dalších čtrnáct členů týmu.

Pohled na jeden z předchozích ročníků Jizerské padesátky
Pohled na jeden z předchozích ročníků Jizerské padesátky

„I po půl století sledujeme tehdejší osud našich chlapců, vzpomínáme, připomínáme. Jejich příběh je nedílnou součástí Jizerské 50 a navždy bude,” vysvětluje Martin Koucký, ředitel Ski Klubu Jizerská 50.

I proto zahájil populární závod registrace právě dnes. ČEZ Jizerská 50 proběhne od 12. do 14. února 2021 v Bedřichově. Pořadatelé doufají v hojnou účast i na 54. ročníku, jehož přípravy probíhají i přes sportovní pauzu způsobenou koronavirem.

„Právě nyní, v době uvolňování stavu, je potřebné přicházet s dobrými zprávami, mezi které bezpochyby patří i spuštění registrace na legendární běžecký závod,“ líčí Richard Valoušek, PR manažer závodu.

Zájemci se můžou hlásit i na poloviční trať nebo na rodinný závod na 10 kilometrů. Tyto závody jsou klasickou technikou. Volně si pak mohou účastníci zazávodit na 30 km nebo s partou kamarádů ve firemní štafetě. Chybět tradičně nebudou ani dětské závody a bohatý doprovodný program.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud