Hlavní obsah

Na poště platí speciální pravidla. Někde chtějí i vlastní tužku

Novinky, bož

Česká pošta se vrátí do normálního režimu 25. května. V tuto chvíli platí například speciální otevírací doba pro seniory, která se ovšem liší od té pro obchody, doručovatelé také nesmí předat balík klientovi bez roušky. Některé pobočky dokonce vyžadují, aby si adresáti při vyzvednutí balíku na poště přinesli vlastní tužku.

Foto: Novinky

pošta o Vánocích

Článek

„Rozvolňujeme postupně, tak jako rozvolňuje celá Česká republika. V tuto chvíli fungujeme v podstatě standardně,“ uvedl v České televizi ředitel České pošty Roman Knap.

Levné balíčky z Číny už nebudou osvobozeny od DPH

Ekonomika

Omezení se týkají především 73 takzvaných hlavních pošt, které začnou fungovat ve standardním režimu až od 25. května. Do té doby mají otevírací dobu jen do 16 hodin. Z důvodu karantény zůstává zavřeno zhruba 40 poboček České pošty.

Balík přebírat jedině s rouškou

Pošta také vyžaduje, aby adresáti zásilek dodržovali hygienická opatření. „Je třeba, aby měl klient roušku. Potom k němu pošťák může přistoupit,“ řekl Knap s tím, že doručovatelé s sebou nosí terminál a pošta upřednostňuje bezhotovostní platby.

Klienti balík často přebírají u sebe doma nebo na svém pozemku, kde podle obecných pravidel roušku mít nemusí.

Na poštu s vlastní tužkou

Některé pobočky České pošty také vyžadují, aby měl adresát při vyzvednutí balíku na poště na základě výzvy vhozené do schránky s sebou vlastní tužku. Podle zjištění Novinek je to případ pobočky v Lysé nad Labem. „Přišel jsem pro balíček a tužku jsem neměl. Tak jsem to prostě nepodepsal. Jestli tam pak paní sama udělala nějaký klikyhák, jak jsem jí navrhl, nevím,” popsal Novinkám jeden z místních obyvatel. Až při odchodu si všiml, že pošta má na dveřích požadavek na vlastní tužku napsaný.

Od sedmi do devíti jen senioři

Do 25. května také zůstávají v platnosti otevírací hodiny pro seniory. „Toto opatření bude trvat do obnovení původních otevíracích hodin pro veřejnost, tedy do 25. května 2020,“ potvrdil Novinkám mluvčí pošty Ivo Vysoudil.

Češi ve Francii nebo na Novém Zélandu poštu z domova nedostanou

Ekonomika

Podle něj speciální hodiny pro seniory pošta zavedla v návaznosti na rozhodnutí vlády, která seniorům vyhradila hodiny v supermarketech. „Česká pošta nebyla součástí vládního dokumentu, ale dobrovolně se k němu připojila,“ vysvětlil Vysoudil.

A podobně potom s hodinami pro seniory šachovala. Původně měli senioři na poště vyhrazenou otevírací dobu podobně jako obchody od 10 do 12 hodin, 23. března se však posunula na 7 až 9 hodin. Následně vláda znovu otevírací dobu upravila na 8 až 10 hodin. K tomu už ale pošta nepřistoupila, a tak lidé neseniorského věku na poštu nemohou stále mezi sedmou a devátou hodinou. Fakticky tedy jen od osmi do devíti, protože pošty často otevírají právě v osm hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám