V Budějovicích koupili pro MHD předváděcí hybrid Volvo v bruselských barvách

Hybridní autobus Volvo ve službách českobudějovické MHD. Pramen: DPMCBHybridní autobus Volvo ve službách českobudějovické MHD. Pramen: DPMCB

Dopravní podnik města České Budějovice (DPMCB) vnesl jasno do budoucnosti velkokapacitního hybridního autobusu Volvo 7900LAH, který v první polovině loňského

Dopravní podnik města České Budějovice (DPMCB) vnesl jasno do budoucnosti velkokapacitního hybridního autobusu Volvo 7900LAH, který v první polovině loňského roku budil pozornost i v pražských ulicích. Předváděcí vůz v barvách bruselského dopravního podniku STIB posílí natrvalo právě budějovickou MHD.

DPMCB vůz testoval v provozu loni v říjnu a nyní se rozhodl pro jeho zakoupení. Autobus najezdil při testech v krajském městě přes 4 000 kilometrů s průměrnou spotřebou 34,41 litru na 100 kilometrů. „Což představuje mimořádně příznivou spotřebu, zejména s ohledem na podmínky provozu a fakt, že se jedná o kloubový vůz,“ uvedl dnes budějovický dopravní podnik.

Autobus kombinuje pohon naftového motoru a baterie. Baterii využívá především pro rozjezdy, při dosažení rychlosti 30 km/h přepíná na naftový motor. Baterie se dobíjí při brzdění. Výhodou hybridů je, že nepotřebují žádnou dobíjecí infrastrukturu a nemají omezený denní dojezd. Jízda je rovněž plynulejší a tišší. Nevýhodou je především vyšší cena oproti klasickým dieselům.

„V případě Volva 7900LAH se jedná o opravdu chytrou technologii, jejíž ekonomický efekt do značné míry závisí na schopnosti řidiče,“ uvedl šéf DPMCB Slavoj Dolejš. O efektivitě jízdy je řidič informován skrze zabudované diody. Podle Dolejše přitom budějovičtí řidiči hodnotili autobus v říjnu velmi kladně, a to včetně detailů, jako je řešení čelního skla, které redukuje slepý úhel.

Volvo 7900LAH bude do českobudějovického dopravního podniku dopraveno dnes, do provozu se má zapojit ještě do konce května. DPMCB za něj zaplatil 6,347 milionu korun bez DPH.

Hybridní autobus Volvo ve službách českobudějovické MHD. Pramen: DPMCBHybridní autobus Volvo v Praze.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářHybridní autobus Volvo v Praze.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářHybridní autobus Volvo 7900 LAH.
Autor: Ondřej Volf (DPP)
Tagy České Budějovice DPMCB hybridní autobusy MHD Top Volvo
36 komentářů