Vláda: Od 25. května návrat do škol, od 26. volnější režim na hranicích

Vláda. Ilustrační foto: ČTK

Vláda se dnes shodla, že se od 26. 5. uvolní režim na hranicích: bude je možné překročit na více hraničních přechodech a kontrola bude pouze namátková. Další schválené změny: Žáci prvního stupně základních škol budou moci od 25. května navštěvovat školu ve skupinách do 15 dětí. K dispozici bude úvěrový program pro živnostníky a firmy zasažené koronavirem COVID III. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) tak bude moci ručit za půjčky až ve výši 500 miliard korun. Podporu by tak mohlo získat až 150 000 podnikatelů. Stát jim také přispěje na nájemné, pokud museli zavřít kvůli protiepidemickým opatřením.

ŽIVĚ: Tisková konference po schůzi vlády.

Posted by Zpravodajství FTV Prima on Monday, May 18, 2020

Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců budou mít nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, získají záruku do 80 procent. Maximální výše úvěru bude 50 milionů korun. Z programu bude možné podle šéfů tuzemských komerčních bank úvěry čerpat do týdne či 14 dnů. ČMZRB musí nyní vypsat výzvu. Do ní se mohou hlásit komerční banky, se kterými následně ČMZRB bude podepisovat smlouvy.

Program COVID nájemné

Stát také přispěje na nájem podnikatelům zasaženým koronavirovou krizí, a to konkrétně 50 procent v případě, že majitel nájem o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu. Podpora do maximální výše deset milionů korun se bude vztahovat na duben, květen a červen. Jde o pomoc z programu COVID nájemné. Pomoci má podnikatelům, kteří museli kvůli opatřením proti koronaviru zavřít provozy. Nájemní smlouvy na tyto prostory musely být uzavřené před 12. březnem, kdy byl vyhlášen nouzový stav. Podporu budou moci čerpat i ti podnikatelé, kteří fungovali v omezeném provozu, prodávali přes výdejní okénka, rozvoz nebo e-shop.

Kabinet podpořil opatření, která rozvolní zákazy od 25. května

Ministři vzali na vědomí řadu mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, která od příštího pondělí (25. května) upraví platné regulace proti šíření koronaviru. Jedná se o opatření, která například umožní účast většího počtu lidí na hromadných akcích či povolí provoz vnitřních prostor restaurací, dodal.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že ministerstvo nyní vkládá do svých opatření všechny úpravy, s kterými vláda počítá na nejbližší pondělí. „Vláda vzala na vědomí řadu mimořádných opatření, která vydáváme v souvislosti s tím, že ta vlna, která nás čeká od 25. května, ukončuje celou řadu regulací,“ řekl novinářům.

Kabinet od pondělí počítá s otevřením vnitřních prostor v restauracích, hradech, zámcích a zoologických zahradách, plánuje i zprovoznění hotelů, dosud nepovolených taxislužeb i koupališť. Umožní také návštěvy v sociálních a zdravotnických lůžkových zařízeních, sportování až 300 osob s možností využít šatny a sprchy či hromadné akce pro až 300 osob.

Chytrá karanténa pod ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví by mělo od 25. května převzít chytrou karanténu. Má také navrhnout její další personální zajištění a harmonogram pro nadcházející část Chytrá karanténa 2.0, vyplývá z vládou projednávaného materiálu.

První část projektu se zaměřovala zejména na komunikaci a předávání dat mezi hygienickými stanicemi, nemocnicemi nebo laboratořemi testujícími na COVID-19. Všechny složky měly také pravidelně reportovat data, která se každý den vyhodnocovala. Další část počítá například s mobilní aplikací eRouška.

„Je předkládán návrh dalšího postupu, kterým by se měly ad hoc vzniklé řídící týmy, které byly složeny ze zástupců některých resortů, státních podniků i komerční sféry, převést na standardní systém řešení epidemií velkého rozsahu v souladu s právními předpisy,“ píše se ve vládním dokumentu.

Centrální řídící tým bude součástí organizační struktury resortu zdravotnictví. Ministerstvo má také předložit personální požadavky, například na posílení krajských hygienických stanic, a požadavky na jejich financování.

Od 26. května mírnější opatření pro překročení hranic

„Vláda se dnes shodla, že se od 26. 5. uvolní režim na hranicích: bude je možné překročit na více hraničních přechodech a kontrola bude pouze namátková. Dál však bude platit (až na platné výjimky) povinnost předložit při vstupu do ČR negativní test na covid-19, napsal ministr vnitra JanHamáček (ČSSD) na Twitteru. Na jaké přechody se možnost překročení hranice rozšíří, neupřesnil.

Dosud Česko počítalo s plošnými kontrolami na hranicích do 13. června, Hamáček ale o víkendu řekl, že chce ve vládě jednat o možnosti rychlejšího uvolnění opatření. Ke zrušení hraničních kontrol už přistoupilo Rakousko, které otevřelo všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Kontroly kvůli koronaviru jsou tam rovněž jen namátkové.

Žáci prvního stupně od 25. května mohou do školy

Žáci prvního stupně základních škol budou moci od 25. května navštěvovat školu ve skupinách do 15 dětí. Ministr Robert Plaga (ANO) dříve uvedl, že by měla až do konce školního roku zůstat dominantní výuka na dálku, docházka tedy bude dobrovolná. Rodiče mohou své děti do skupin nahlásit do dnešní půlnoci.

Ministerstvo školství ve spolupráci s epidemiology pro školy vypracovalo manuály, co budou muset zajistit, aby se snížilo riziko šíření COVID-19. Vedení škol tak bude muset děti rozdělit do skupin po nejvýše 15 a zajistit, aby se různé skupiny dětí nepotkávaly.

Vláda nakoupí do zásob pomůcky za 3,7 miliardy

Vláda prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) nakoupí do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných a zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun. Nákup rozdělí na dvě fáze. V první fázi správa nakoupí polovinu požadovaného množství v hodnotě až 1,85 miliardy korun. Pro druhou část vznikne takzvaný rezervační systém, skrze který bude možné u vybraných dodavatelů rezervovat materiál a předfinální produkt. Na tiskové konferenci po jednání to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Pro financování nákupu osobních ochranných a zdravotnických prostředků mají být využity nespotřebované peníze jednotlivých resortů, které byly účelově určeny na výdaje spojené s pandemií COVID-19. Z vládní rozpočtové rezervy tyto peníze dostaly ministerstva vnitra a zdravotnictví. „Ne všechny zdroje byly vyčerpány, takže buď se převedou, anebo se výrobky, které se pořídily, převedou do státních hmotných rezerv,“ řekl Havlíček.

Od 8. června se zřejmě zruší testy při cestě z nerizikových zemí

Česko chce od 8. června upustit od povinných testů na COVID-19 u lidí vstupujících do země, pokud budou přicházet ze států, které budou z epidemiologického hlediska nerizikové. V současnosti by mezi nimi byly například Rakousko, Slovensko nebo Chorvatsko, řekl dnes po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Seznam rizikových a nerizikových zemí se podle něj bude pravidelně aktualizovat.

Příští týden by se měl zmírnit hraniční režim, když plošné kontroly na hraničních přechodech budou nahrazeny namátkovými, uvedli Vojtěch a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nadále ale bude nutné vykazovat, že přijíždějící má negativní test na koronavirus. V opačném případě bude povinná 14denní karanténa.

Kompenzace zdravotnickým zařízením projedná Sněmovna příští týden

Zákon, který má poskytovatelům zdravotní péče kompenzovat koronavirový výpadek 30,5 miliardy korun, projedná Sněmovna příští týden ve stavu legislativní nouze. Po dnešním jednání vlády, která normu schválila, to uvedl ministr zdravotnictví. V návaznosti na zákon ministerstvo připraví takzvanou kompenzační vyhlášku, na jejímž základě budou peníze propláceny. Pomoci mají vyrovnat ztráty z omezení v době epidemie.

Výpadek příjmů poskytovatelů zdravotní péče kvůli omezením v důsledku epidemie koronaviru dosáhne podle ministra Vojtěcha zhruba 30,5 miliardy korun. Resort počítá podle průvodní zprávy k návrhu s přímou kompenzací ve výši 27 miliard. Rozdíl mají podle návrhu nemocnice dohnat zvýšením činnosti do konce roku. Vojtěch uvedl, že má motivační prvky. Dalších pět miliard korun bude podle Vojtěcha stát péče o nemocné koronavirem.

Tagy: