Inspekce prověřuje policisty v případu Afghánce, který zřejmě ubodal svou manželku

Policie zadržela muže na D1

Afghánec uprchl do Česka se svou dvouletou dcerou z Německa. Policisté ho zadrželi na dálnici D1. O případ se nyní zajímá i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Vyšetřuje, jak je možné, že se v době nouzového stavu dostal přes hranice cizinec podezřelý z pokusu o vraždu.

Afghánec měl své ženě zasadit asi dvacet ran nožem. Nyní čeká ve vydávací vazbě a měl by být předán německým policistům. Vyšetřování mezitím vede i česká strana.

O případ se zajímá Generální inspekce bezpečnostních sborů. „My v tuto chvíli stále prověřujeme 12 policistů, kteří se nacházeli na hraničním přechodu v osudný den, a zjišťujeme, zda někdo z nich pochybil,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí GIBS Ivana Nguyen.

Právě těchto 12 policistů mělo sloužit na hraničním přechodu Krásný Les v Ústeckém kraji. Přes něj přejel během nouzového stavu Afghánec do Česka. Zastavit se ho podařilo až pražským policistům na dálnici D1. Ti se na místě postarali i o jeho dvouletou dceru. Na vyšetřování inspekce už zareagovali i ústečtí policisté. „Služební funkcionář rozhodl o zahájení řízení o zproštění výkonu služby, jehož výsledek bude korespondovat s rozhodnutím Generální inspekce bezpečnostních sborů – řízení je vedeno se čtyřmi policisty,“ uvedla mluvčí policie Ústeckého kraje Jana Slámová.

Stále není jasné, zda policisté v něčem pochybili. Generální inspekce dvanáct mužů zákona vyslýchá a zjišťuje další podrobnosti. Zatím se neví, jak dlouho bude vyšetřování trvat, může probíhat i několik týdnů.

Tagy: