Zdravotníci ze šnorchlovacích masek brečeli radostí, vyrobili jsme jich 30 tisíc, říká David Miklas v CzechCrunch Podcastu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

david-miklas-boxed-min

David Miklas, spoluzakladatel projektů KeelCraft a CovMask

0Zobrazit komentáře

Kdybyste se na začátku března zeptali Davida Miklase, co ví o ochranných maskách, respirátorech nebo rouškách, tak by jen kroutil hlavou. Za pár týdnů se už ale procházel po Praze v netradiční ochranné masce, kterou s kolegy začal vyrábět z potápěčské výbavy, a nakonec s ní pomohl desítkám tisíc zdravotníků po celém Česku.

Třiatřicetiletý podnikatel o tom, jak se dostal přes 3D tiskárny, letecké simulátory a elektrické čluny až k ochranným maskám, hovoří v nové epizodě CzechCrunch Podcastu. Hostem byl jen pár dní poté, co na půdě ČVUT s kolegy zakončil jednu velkou misi za pomocí tuzemským zdravotníkům.

Poslechnout si ho můžete v přehrávači níže nebo ve vašich podcastových aplikacích včetně Spotify, Apple Podcastů a Google Podcastů:

***

O čem dalším se David Miklas v CzechCrunch Podcastu rozpovídal?

Když se poprvé objevila informace o tom, že tým kolem Davida Miklase, Martina Hřebena, Robina Fišera a Pavla Koníře pracuje na ochranné výbavě, kterou vyrábí ze šnorchlovacích masek, málokdo si to uměl představit. Miklas přiznává, že zpočátku se tomu mnoho lidí smálo, ale pak vše začalo nabírat rychlé obrátky.

„Ze začátku se tomu lidé smáli, že to nedává smysl a že těch masek není moc. Pak jsme se ale spojili s Decathlonem, sehnali jsme prvních 2 500 masek a přestala to být sranda. Začalo to mít dopad,“ říká v CzechCrunch Podcastu Miklas, který si původně myslel, že první dodávky zdravotnického materiálu z Číny problém s jeho akutním nedostatkem vyřeší, ale nakonec zdravotníky zachraňovaly i právě netradiční ochranné masky nazvané CovMask.

covmask

Foto: CovMask

Celoobličejovým maskám z potápěčské výbavy nechybí ani respirátor

„U záchranářů byl akutní nedostatek pomůcek, nijak jsme je přesvědčovat nemuseli,“ říká Miklas s tím, že přestože nosit třeba několik hodin takovou šnorchlovací masku není vůbec pohodlné, zdravotníci díky perfektnímu těsnění a takřka nepropustnému respirátoru věděli, že jsou díky němu chránění. „V podstatě nám brečeli do telefonu radostí. Byli vděční za to, že dostali nějaké řešení, které je ochrání.“

Během měsíce a půl se tak stal David Miklas se svými kolegy odborníky na výrobu masek, řešili výhody a nevýhody různých řešení i materiálů a potýkali se s důležitou certifikací. „Nakonec jsme vyrobili přes 30 tisíc masek,“ hlásí Miklas, který na ně dokázal na dárcovské platformě Donio vybrat přes 8 milionů korun.

Co je však možná ještě zajímavější, je skutečnost, že se podařilo při výrobě ochranných masek vybudovat funkční firmu, což by jinak podle Miklase trvalo dlouhé měsíce, možná roky. Promluvilo do toho mnoho faktorů, ale klíčové bylo zejména to, že do toho šli prakticky všichni bez nároků na odměnu a dodavatelé prodávali bez marží.

david-miklas3-min

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

David Miklas, spoluzakladatel projektů KeelCraft a CovMask

„Při stavění takové firmy byl zásadní rozdíl v tom, že se to dělalo v podstatě bez peněz. Neplatíte lidem na výrobní lince, za rozvoz, za spoustu materiálů. Máte prakticky jen jeden velký výdej (nákup masek) a jeden velký příjem (podpora lidí),“ vypočítává Miklas, který původně spoustu procesů ani budovat nechtěl, ale když mu v první den odešla ruka, kterou si na papír psal objednávky, musel začít jednat.

Co teď plánuje s nově vzniklou firmou dělat? Zůstane u zdravotnického materiálu, který poslední týdny studoval? O tom všem mluvil David Miklas v novém CzechCrunch Podcastu, v němž popisuje i to, jak se teď bude vracet ke svým běžícím projektům, jež musel dočasně opustit, a co mu náročná mise s výrobou ochranných masek dala.

Podcast najdete jak online na Soundcloudu, Spotify, Apple Podcasts nebo Google Podcasts, tak ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym