Únava zdravotnického personálu je jako kocovina, popsal ředitel nemocnice Feltl

Host pořadu Interview David Feltl.

INTERVIEW 18.5.2020

Jak dlouho si pacienti počkají na odložené zákroky? Přijde kvůli zanedbané prevenci vlna nemocných rakovinou? V jakém psychickém stavu je po koronavirové krizi personál nemocnice? S onkologem a ředitelem Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Davidem Feltlem hovořila o těchto tématech moderátorka CNN Prima NEWS Martina Kuzdasová v pořadu Interview.

Ve VFN jsou v současné době tři COVID-19 pozitivní pacienti a pět podezřelých. Pouze jeden z nich je v relativně vážnějším stavu, a tak se nemocnice pomalu vrací k normálnímu provozu. „Jako první krok jsme rozpustili covidový pavilón, který jsme měli vyhrazený pro pacienty s koronavirem. Ti nepřibývají, nebo přibývají pomalu, takže jsme se vrátili ke klasickému uspořádání klinik a jejich běžné agendy. Vyčlenili jsme na každé klinice potenciálně využitelná lůžka pro případně pozitivní. A teď už otevíráme naši kapacitu a normálně fungujeme,“ popsal restart Všeobecné fakultní nemocnice její ředitel David Feltl.

Dodal, že lidé na obyčejná vyšetření v současné době moc nechodí. „Nemocnice má zatím 62 až 63 procentní vytíženost, což je velmi málo.“

Pomoc psychiatrické kliniky se prý personálu bude hodit

Podle onkologa také teď situace ohledně pandemie dopadá na zdravotnický personál zpětně psychicky. „Akutální zátěž, adrenalin a endorfiny fungují tak, že člověk pracuje a zvládá to, protože musí. Ale teď to bude horší, protože pacientů ubývá a my už jsme si odpracovali horkou fázi. Dostavuje se únava, je to trochu jako kocovina. Vidím, že to na personál dopadá a cítím to trošku i na sobě,“ popsal Feltl.

Psychiatrická klinika VFN podle něj sama nabídla psychologickou i psychiatrickou podporu vlastnímu personálu, která v době pandemie nebyla moc využívaná, ale teď se bude hodit.

Čekací doba se prodlouží v řádu týdnů

S moderátorkou pořadu Interview ředitel Feltl mluvil také o tom, jak moc se prodlouží čekací doby na různé zákroky. „Trochu, a to v závislosti na stavu a míře urgentnosti. Když je něco vyloženě plánované, jako například výměna oční čočky nebo kloubu, tak se čekací doba o něco prodlouží v řádu týdnů,“ popsal Feltl a dodal, že kde byla péče akutní, řešila se rovnou.

„Závisí to na zdravotním stavu. Pacienty aktuálně objednáváme a rovnáme tak, aby nikdo neutrpěl,“ řekl a upozornil, že nejvíce se budou prodlužovat čekací doby na ortopedii, ale také třeba na výměnu oční čočky nebo například u dětí na nosní mandle.

Na onkologickou prevenci přišlo o polovinu méně pacientek

Onkolog David Feltl vysvětloval i obavy z toho, jak a kdy se projeví zanedbaná péče u těch, kteří ze strachu z nákazy nechodili na vyšetření. „Je možné, že lidi zanedbají třeba chronické srdeční onemocnění, cukrovku, nebo budou chodit pozdě pacienti s onkologickými onemocněními, ale i třeba k zubaři,“ popsal s tím, že dopady takových zanedbání se projeví na podzim nebo v zimě. Jen na onkologickou prevenci podle něj přišlo zhruba o polovinu pacientek méně.

Ředitel Feltl také dodal, že na případnou druhou vlnu koronaviru jsou připraveni. „Trénovali jsme na ni během první vlny a máme to natrénované dokonale,“ usmál se a upozornil, že i když první vlnu nemocnice zvládla dobře, tak při případné druhé by reagovala ještě rychleji a lépe.

Tagy: