Pražská hromadná doprava opět posiluje, spoje mají „poloprázdninový“ provoz

Tramvaje se vrací do provozu.

Provoz tramvají v Praze omezený kvůli pandemii koronaviru od pondělí 18. května posílil. Od 23. března tramvaje jezdily podle prázdninových řádů, nyní se vrací k takzvanému poloprázdninovému režimu, který je obvyklý v lednu a únoru. K běžnému jízdnímu řádu se vrátí i příměstská doprava mezi Prahou a Středočeským krajem. Provoz autobusů v hlavním městě dopravní podnik posílil minulé pondělí.

Informaci, že se doprava postupně vrací ke svému běžnému provozu, potvrdil CNN Prima NEWS ředitel Dopravního podniku Praha Petr Witowski. „Co se týče posilování, tak autobusy se z toho prázdninového na poloprázdninový posunuly už minulé pondělí. Dneska začínají jezdit tramvaje v takzvaném poloprázdninovém provozu. My plánujeme, že někdy od 1. června by do toho poloprázdninového provozu bylo zařazeno i metro,“ uvedl ředitel s tím, že na „poloprázdninový provoz“ jsou cestující běžně zvyklí z ledna a února letošního roku.

Připomeňme, že opatření proti šíření koronaviru si vynutila například uzavření informačních středisek. Lidé nesměli nastupovat předními dveřmi. Kvůli hygieně se automaticky při výstupu a nástupu otevíraly a zavíraly dveře. Páskami byl oddělený prostor u řidiče, aby se do jeho blízkosti nedostali cestující. U vchodu do metra byly nainstalované stojany s dezinfekcí.

Dopravní podnik Praha zaznamenal úbytek až 80 procent cestujících. Postupně se ale jejich počet navyšuje. V minulém týdnu se dostal na polovinu běžného provozu. I v době pandemie zůstaly nejvytíženějšími stanicemi I. P. Pavlova a Černý Most. Nejméně vytížené jsou stanice Roztyly a Prosek na trase C a Invalidovna nebo Kolbenova na trase B.

Historické linky

Do provozu se po nouzovém stavu mohou vracet i tramvaje na historických linkách. A tak na lince číslo 41 jezdí zrekonstruovaný vlečný vůz z roku 1930. A ode dneška postupně vyjíždějí i historické vozy T3 na linkách číslo 2, 5 a 15.

Městská hromadná doprava se vrací do běžného provozu, to znamená, že se cestující mohou setkat i s revizory. V provozu je například i lanovka na Petřín. „Revizoři dopravního podniku fungují již od pondělí 27. dubna, kdy se dopravní podnik vrátil do prostor městské hromadné dopravy. Tedy od pondělí 27. dubna byl obnoven provoz lanové dráhy v zoologické zahradě a zároveň i od 11. května otevřely lanovou dráhu na Petřín,“ okomentovala mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Aneta Řehková.

Tagy: