V minulém díle jsme zahájili náš roadtrip dvěma sousedními zeměmi – Německem a Švýcarskem. Nevlídné počasí nás však donutilo posunout se pár stovek kilometrů dál a prozkoumat prosluněnou Itálii. Navštívili jsme například umělé jezero Lago di Resia, stylové Miláno či pobřeží Cinque Terre. Znovu jsme si tak potvrdili, že Itálie je neskutečně rozmanitá a úchvatná země plná temperamentních lidí.

Romantické jezero a zatopený kostel

Ze švýcarského Lugana jsme zamířili k italským hranicím a jako první zastávku jsme zvolili Lago di Resia, uměle vytvořené jezero, ze kterého vystupuje zatopená kostelní věž. Plánovali jsme zde i přespat, protože se tu vyskytuje několik kempů, kde mohou cestovatelé složit hlavu. Ceny v kempech byly ale velmi přemrštěné, a proto jsme se rozhodli, že budeme pokračovat k Livignu, kde jsme chtěli natankovat benzín, který je zde cenově velmi dostupný. Přespali jsme nakonec nedaleko vesničky Valdidentro. Na travnaté ploše jsme rozložili stan a zažili jsme opravdu divokou noc – ve výšce 1 300 metrů nad mořem jsme okusili bouřku, déšť i sníh najednou. V brzkých ranních hodinách jsme odjeli do Livigna. Po cestě jsme několikrát zastavili a vychutnávali panoramata, která hory nad tímto lyžařským střediskem nabízejí. Ve městě jsme se ale nijak nezdržovali, pouze jsme natankovali. Jelikož se jedná o bezcelní zónu, litr benzínu nás zde vyšel asi na 27 korun, což vychází ještě levněji než v Česku.

Miláno, módní metropole a skvostný dóm

Jelikož si jako (skoro) každá žena potrpím na pěkně kousky v šatníku, aperolu a fenomenální architektuře, náš další cíl byl jasný – pojedeme do stylového evropského města, Milána! Auto jsme zaparkovali na okraji města, koupili si celodenní jízdenku metrem a zamířili rovnou do centra. Vystoupili jsme u katedrály Duomo di Milano, která nás naprosto uchvátila. I přesto, že je to obrovská stavba, působí velmi křehce a romanticky.

 V Miláně je dobré dát si pozor na výběr restaurace – ceny za jídlo jsou tu velmi vysoké. My jsme si samozřejmě museli objednat pravou italskou pizzu a musím uznat, že v tomhle nemá Itálie konkurenci. Poté jsme se vydali vstříc nejznámějším památkám, prošli nákupní galerii Galleria Vittorio Emanuele II., kde se nachází ty nejluxusnější butiky a následně jsme navštívili rozlehlý městský park Sempione a hrad Sforzesco. 

Přímořský Janov jako na dlani

Poté, co jsme se moderního Milána nasytili dosyta, jsme začali přemýšlet, kudy bude naše cesta pokračovat. Hledali jsme prostor, kde bychom mohli rozložit stan a objevili jsme Monte Fasce, místo s nádhernou vyhlídkou na rušný Janov a nekončící moře. 

Skalnaté pobřeží Cinque Terre a barevné rybářské vesničky

Jelikož jsme za celou dobu našeho putování Itálií nebyli u moře, nemohli jsme se dočkat krásného pobřeží Cinque Terre. Měli jsme v plánu navštívit dvě nejznámější vesničky – Portofino a Manarola. Nejdříve jsme zamířili do malebného Portofina. Před příjezdem je dobré vědět, že autem se do tohoto letoviska nedostanete, musíte ho nechat ve vedlejší vesničce. Dojít můžete buď pěšky, nebo se nabízí pohodlnější možnost, a to cesta autobusem, který jezdí každých 15 minut. My jsme si při čekání na autobus dopřáli sladkou italskou snídani – silnou kávu, koblížky a dortíky na nejrůznější způsoby. V tu chvíli jsme také pochopili, proč tolik Italů běhá. Do vesničky jsme dorazili asi za deset minut. Navštívili jsme místní obchůdky, prošli jsme se kolem menšího přístavu a vystoupali jsme na vyhlídku, ze které jsme viděli všechny barevné domky, které připomínaly duhu.

Den se ale krátil a my jsme toužili po koupání v moři. Na internetu nás zaujala pláž Monterosso al Mare. Jelikož zde bylo v letním období mnoho turistů, autem jsme se k ní nedostali, a tak jsme k ní došli asi po 40 minutách svižné chůze. Těšili jsme se na pořádné mořské osvěžení, ale čekalo nás velké zklamání. V podstatě celá pláž byla soukromá, mezi davy turistů se ani nedalo projít, ale nakonec jsme se dostali k menšímu úseku, který byl vyhrazený pro veřejnost. Moře bylo ale špinavé a plné odpadků, a tak jsme se pouze smočili a vrátili se zpět k autu. 

Zamířili jsme k poslednímu bodu našeho výletu, mé vysněné Manarole! Toto městečko je nejstarší z celé oblasti Cinque Terre a je často nazýváno nejbarevnějším místem v Itálii. A jelikož jsme ho okusili na vlastní kůži, můžeme potvrdit, že obdrželo tuto přezdívku právem. Vychutnat si tyto zářivé domečky spolu se šťavnatým hroznovým vínem bylo asi tím nejlepším možným zakončením našeho bloudění po Itálii. Znovu jsme se přesvědčili, že tato země nabízí řadu fascinujících míst, skvělou gastronomii, architekturu i přírodu. Je zkrátka radost se sem vracet.