Hlavní obsah

Firma z Břeclavska vymyslela dávkovač dezinfekce přes noc

Právo, Milan Vojtek

Nejsou levní jako dodavatelé z Číny. Jsou ale pružní a reagovali rychle. Nedělají levné zařízení z plastu, ale výrobek, který něco vydrží. Firma Construct Solution z Lanžhota na Břeclavsku bleskově vyrobila přístroj na dávkování dezinfekce. Může ošetřit bez doplnění ruce pěti a půl tisíce lidí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Dávkovač dezinfekce od firmy z Břeclavska.

Článek

Na začátku vzniku přístroje, vyráběného v několika velikostech, byla výzva kolegy z firmy.

„Věnuje se několik let oblasti zdravotnictví a je spoluvlastníkem několika zdravotnických zařízení. Nasměroval nás na vývoj dávkovače dezinfekce. Zadání nám dal stručné. Musí to být bezporuchové, dostatečně robustní, nenáročné na provoz a údržbu a hlavně s ním další pracovník musí mít při obsluze co nejméně práce,“ řekl konstruktér Michal Ryšavý.

Roušky, desinfekce a informační tabule. Pohled do výroby Škody Auto

AutoMoto

O dva týdny později již přístroj existoval. První dny, spíše večery a noci, konstruktéři firmy přemýšleli nad nejlepším řešením. Následně začala výroba tří vzorků, na nichž společně s pracovníky firmy ladili autoři ideální provedení a funkci. První kusy mají za sebou tři týdny ostrého provozu.

Darem jej dostala břeclavská nemocnice, stejně tak největší provedení slouží ve vestibulu břeclavské radnice. Přístroj se zásobníkem na deset litrů přípravku může dezinfekcí ošetřit ruce 5500 lidí bez doplnění. „Podle nás jsou úřady a nemocnice ideálním místem pro tato zařízení. Dezinfekce rukou hned při vstupu do budovy chrání všechny, omezuje hrozbu šíření nemoci. V jednotlivých místnostech, ordinacích či provozovnách příchozí často dezinfekci ignorují,“ míní tvůrci zařízení.

Tři desítky přístrojů už slouží třeba v Domě zdraví v Mikulově, v Hustopečích, Moravském Krumlově a na dalších místech. Další ve firmě dokončují, aby mohly vyrazit k odběratelům.

Seniorka z Berounska vypila dezinfekci AntiCovid, bála se nákazy

Krimi

„Nechceme a ani nemůžeme konkurovat laciným asijským výrobkům na pár použití. To však nebyl ani náš cíl. Cena zařízení je zdánlivě vyšší, je to ale daň za kvalitní provedení z nerezu. Největší zařízení váží bezmála šedesát kilogramů. Je tedy dostatečně robustní a vydrží sloužit i do budoucna, kdyby bylo ještě někdy potřeba,“ sdělil Ryšavý.

„S vědomím, že vyrobíme jen tolik zařízení, kolik bude potřeba, jsme cenu srazili de facto pouze na výrobní náklady. Vzhledem k situaci to považujeme za logické a lidské,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám