Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: Jiří Koťátko, E15

Smějeme se s Adamem Vojtěchem: Krizi, která podle něj nehrozila, odpískal ještě dřív, než skončila

Pamatujete si, jak při povodních v roce 2002 stál tehdejší primátor Igor Němec na mostě přes Vltavu a v přímém televizním přenosu tvrdil, že „situace je nad míru výtečná“, aby o několik hodin později voda spláchla část Prahy a zalila metro? Současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch si včera řekl o nominaci na titul Igor Němec 2.0

Lidová moudrost říká „nechval dne před večerem“. Někdejší neúspěšný adept na SuperStar a jeden z největších průšvihů současné vlády evidovaného agenta StB Babiše si v rozporu s tím naběhl na vidle při pondělní tiskové konferenci. „Covid krize je za námi a potřebujeme se podívat na to, co je před námi.” prohlásil Vojtěch.

V době, kdy ministr toto své zásadní sdělení oznamoval novinářům, lékaři v laboratořích sčítali nově nakažené pacienty a zadělávali na jeho dnešní potupu. Ranní verdikt při pravidelné aktualizaci statistik: V den, kdy ministr vyhlásil covid krizi za překonanou, bylo zjištěno nejvíc nově nakažených lidí za celý uplynulý měsíc. Celkem za pondělí testy odhalily 111 nemocných. Nejvíce od 21. dubna.

Je možné, že pondělní data byla ojedinělým excesem a další vývoj potvrdí ministrova slova. Stejně tak ale není vyloučené, že se po nedávném uvolnění drakonických protiepidemických opatření vrátí čísla nakažených v příštích dnech nad stovkové hodnoty (pro zajímavost – jen při testování necelé poloviny zaměstnanců karvinského dolu Darkov bylo v pondělí zjištěno 53 případů nákazy). Tedy na úroveň z druhé poloviny dubna, kdy nás Vojtěch a spol. přesvědčovali o nutnosti zavřených škol, hospod, většiny obchodů a nošení roušek pomalu i na WC.

Plyne z toho poučení: Vyhlásit konec koronavirové krize v Česku je pro politika samozřejmě lákavé, protože si tím zajistí jednak titulky v novinách a jednak aureolu toho, kdo nad virem zvítězil (i když může jít o vítězství nikoliv díky jeho práci, ale jeho práci navzdory). Ne vždy ale risk musí být zároveň zisk.

A ministr Vojtěch by si měl v tomto případě dávat pozor na pusu dvojnásob. Už 4. února totiž předvedl podobný mediální úlet, ovšem s opačným znaménkem. Tehdy v novinách vyšel jeho článek, kde ministr tvrdil, že žádná epidemie nehrozí.

„Ano, musíme počítat s tím, že se u nás může objevit importovaný případ koronaviru, riziko rozšíření epidemie na našem území je však velmi nízké. Nemáme podmínky k tomu, aby se tady virus udržel, aby vzniklo sekundární ohnisko jako v Číně. Mnohem větší riziko je pro nás obyčejná chřipka,“ napsal Vojtěch ve stranickém deníku Babišova hnutí ANO, tedy v Mladé frontě Dnes. Pak se ještě v závěru článku vysmál rouškám… no a o pět týdnů později kvůli epidemii koronaviru vypnul na dva měsíce Česko.

Pokud by se tedy někdo rozhodl za hloupé politické chlácholení veřejnosti, které se vzápětí ukáže jako nesmyslná chvála dne před večerem, skutečně udělovat Cenu Igora Němce, mohlo by to tentokrát Vojtěchovi narozdíl od SuperStar vyjít.