Zmizení sochy Koněva? Naši podporu vlády to nezmění, vzkázal komunista Dolejš

Interview ČT24: Zmizení sochy Koněva podporu komunistů vládě nezmění (zdroj: ČT24)

Odstranění sochy maršála Koněva rozjitřilo vztahy mezi českou a ruskou diplomacií. Po ostré výměně slov na obou stranách je podle poslance KSČM Jiřího Dolejše potřeba hledat spíše cestu k diplomacii než prohlubovat spory. A podle něj pozice ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) na straně odpůrců sochy neovlivní podporu komunistů menšinové vládě Andreje Babiše (ANO).

Komunistickému poslanci Jiřímu Dolejšovi je téma sochy maršála Koněva blízké nejen ideově. Jak sám řekl, je rodákem z pražské Bubenče a od místa, kde pomník sovětského maršála stál, bydlí asi deset minut.

„V Bubenči žiji celý život. A musím říct, že ohnisko takových sporů vzniklo až teprve před několika lety,“ uvedl na úvod Interview ČT24.

„Ta socha tam stála a v podstatě nikoho moc neiritovala. Ani před rokem 1989, ani po něm. Takže si říkám, proč vlastně ten boj vznikl, protože podobných soch stojí mnoho a taková válka o ně není,“ dodal.

Podle něj byl pomník ničen jeho odpůrci až v posledních letech. „I ta druhá strana, která se klaní před maršálem Koněvem, tak tam nepořádala nějaké poutě. To byla jedna z mnoha soch. Praha je historické město, kde vždy stálo hodně soch. I když se v některých historických dobách obyvatelé Prahy věnovali kácení model, tak to není vyloženě sport Pražanů,“ řekl.

Sám podle svých slov zažil jako malý chlapec v kočárku, když byla odstraněna socha Stalina na Letné. „A tu teda opravdu nepostrádám. Ale jinak si myslím, že napadat sochy je tak trochu anachronismus a ne příliš kulturní. Myslím, že by měly zůstat na místě jako výpověď doby,“ poznamenal Dolejš.

„Musíme si uvědomit, že sochy padaly a ne vždy to bylo šťastné,“ zmínil a dodal, že i podle něj byla postava maršála Koněva historicky rozporuplná. „Ale pokud je zarámována do konce války, do vzkazu osvobození, tak si myslím, že to je problém a bude to čtené různě,“ míní o odstranění pomníku.

„Žádná strana nekandidovala s tím, že chce sochu sundat“

Demontáž byla podle něj „krajně necitlivá“. Žádná ze stran v Bubenči nekandidovala s tím, že chce sundat sochu. „Minimálně se obyvatel Bubenče mohli zeptat v referendu,“ dodal.

Prohlášení předsedy komunistů Vojtěcha Filipa o tom, že iniciátoři odstranění sochy sympatizují s nacisty, je podle něj „extrapolované, ne-li přímo přehnané“.

„Pokud někdo jen kritizuje konkrétní osoby, které stály v hierarchii Sovětského svazu a podílely se na někdy imperiálním výkonu moci, to je historický fakt, na který se dá různě nahlížet. Dát ale tomu nálepku sympatizování s nacisty, je přeexponované,“ dodal s tím, že by bylo ze strany komunistů „štastnější, ubrat na verbální expresi a argumentovat věcněji“.

A podle něj současné dění kolem problematické sochy nezmění postoj komunistů k podpoře menšinové vlády. Ani přes to, že se šéf diplomacie Tomáš Petříček jasně postavil za iniciátory odstranění sochy.

„Ministr zahraničí je na našem seznamu problematických ministrů od začátku, co tolerujeme tuto vládu,“ odpověděl Dolejš na otázku, zda by měl Petříček odstoupit. „Je to dáno především tím, že pohled na zahraniční politiku nás a vládních stran je odlišný,“ dodal s tím, že to ale nesouvisí s jediným konkrétním Petříčkovým krokem.

Podle něj to ale podporu menšinové vlády hlasy KSČM neohrozí. „Vládu jsme nepodporovali kvůli zahraniční politice, ale kvůli našim základním tolerančním bodům,“ dodal.