Hlavní obsah

Americký automobilový průmysl se vrací k životu

Tři hlavní americké automobilové koncerny, General Motors, Ford Motor Co. a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a jejich dodavatelé po dvou měsících přestávky způsobené koronavirem obnovili výrobu.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Pracovníci továrny FCA ve Warrenu v Michiganu jdou na první směnu po odstávce zaviněné koronavirem. (18. května 2020)

Článek

Rozjezd odvětví, které v USA zaměstnává téměř jeden milion lidí a na ekonomické aktivitě se podílí šesti procenty, odstartoval první směnou v pondělí 18. května. Je zatím pomalý, akcie automobilek však díky obnovení výroby posilují, uvedla agentura Reuters.

Znovuotevření továren na výrobu aut bude pozorně sledovaným testem, který naznačí, zda se budou moci ve velkém vrátit do práce pracovníci i dalších odvětví, aniž by se začal zvyšovat počet nakažených.

Roušky, desinfekce a informační tabule. Pohled do výroby Škody Auto

AutoMoto

GM, Ford i FCA se na otevření závodů v Severní Americe připravovaly týdny. Přepracovaly montážní linky a přeškolily pracovníky, aby zabránily novému propuknutí epidemie, která by znovu vykolejila výrobu.

Pracovníkům vstupujícím do továren je změřena teplota. Obličejové masky nebo štíty jsou standardní výbavou. Práce, které vyžadují, aby se dva nebo více pracovníků k sobě přiblížili uvnitř vozidla, jako instalace bezpečnostních pásů, byla upravena tak, aby pracovníci mohli být od sebe v bezpečné vzdálenosti. U montážních linek byla instalována ochranná plexiskla, která oddělují zaměstnance naklánějící se kolem motorů vozů. Místa pro odpočinek byla předělána, aby zde mohli být zaměstnanci od sebe vzdáleni na dva metry.

Fiat Chrysler zastavuje výrobu ve většině svých evropských závodů

AutoMoto

Detroitské automobilky při vypracování běžných bezpečnostních postupů proti šíření koronaviru spolupracovaly mezi sebou navzájem i s odborovým svazem United Auto Workers. Další výrobci aut v USA přijímají podobná bezpečnostní opatření.

Některé automobilky na jihu USA, které nemají odbory, otevřely již na počátku měsíce. Výrobce elektrických aut Tesla začal vyrábět auta minulý týden navzdory příkazu okresu Alameda, že má nechat továrnu zavřenou. Pak ale opět výrobu přerušil a souhlasil s jejím opětovným obnovením v úterý.

Pro automobilky i jejich dodavatele je obnovení výroby důležité, protože dvouměsíční uzavření kvůli novému typu koronaviru způsobilo odliv peněz. Dalším problémem pro automobilky by se nyní mohlo stát finanční zdraví jejich dodavatelů. Vzhledem k tomu, že většina dodavatelů dostane zaplaceno v průměru 45 dní po dodání součástek, bude mít mnoho z nich problémy udržet se nad vodou, varují analytici.

Reklama

Související články

Většina omezení skončí 25. května. Která?

V neděli o půlnoci končí nouzový stav vyhlášený kvůli koronaviru, většina omezení by však měla skončit až o týden později. Od 25. května lidé už nebudou muset...

Výběr článků

Načítám