Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Po hádce s Amandou Palmer jí chtěl dát prostor. Spisovatel Neil Gaiman kvůli tomu uletěl 17 tisíc kilometrů

Britský spisovatel Neil Gaiman. foto: Wikimedia Commons - nrkbeta

Glasgow - Bestsellerový spisovatel Neil Gaiman letěl z Nového Zélandu do Skotska na ostrov Skye, čímž porušil koronavirovou izolaci. Fanoušci jej na sociálních sítích kritizují za to, že ohrozil místní obyvatele. „Nic jsem neporušil,“ hájí se spisovatel.
  5:00

„Ahoj ze Skotska, kde jsem sám ve venkovské karanténně,“ napsal spisovatel na svůj blog. A začala mela. Ostrov totiž drží politiku přísné izolace, kdy jsou od návštěvy odrazování i sami Skoti, kteří mají na Skye své chaty a letní sídla. 

Ian Blackford, člen britského parlamentu za ostrov Skye, prohlásil, že Gaimanova cesta je nepřípustná. „Co se to teď děje s lidmi, že si myslí, že během izolace mohou přicestovat z druhé půlky světa? Tím pak ohrozí místní obyvatele nákazou, kterou mohli nabrat kdykoliv po cestě,“ prohlásil. 

Sandman od Neila Gaimana.
Něco se chystá. Seriál Dobrá znamení (2019) Režie: Douglas Mackinnon).

Neil Gaiman má hned několik sídel. Oficiálně žije ve městě Woodstock nedaleko New Yorku. Už nějakou dobu ale přebýval se svou manželkou, známou zpěvačkou Amandou Palmerovou, a jejich čtyřletým synem Ashem na Novém Zélandu. Před čtrnácti dny je ale opustil, když se, jak píše na svém blogu, rodina dohodla, že stráví nějaký čas odděleně.

Letní sídlo na skotském ostrově Skye vlastní Gaiman už přes deset let.  Spisovatel již dříve ostrov označil za své nejoblíbenější místo na planetě. Svým internetovým kritikům vzkázal, že je v Británii řádným plátcem daní a ze své rezidence takřka nevylézá. „Je to můj domov. Všichni máme přece povoleno jet domů. Pak jsem se navíc na dva týdny izoloval. Žádnou karanténu jsem neporušil,“ vzkázal. 

 
Gaiman navíc na ostrov přijel v době, kdy se koronavirus rozšířil v tamním pečovatelském domě ve městě Portree. Na příznaky spojené s virem zemřelo již deset jeho obyvatel.

„To, že dorazil na ostrov ve chvíli, kdy si nové ohnisko viru vyžádalo oběti na životech, rozhodně nectí oběti a ani jejich rodiny,“ nešetřil kritikou na Gaimana Blackford. 

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...