TZ: Cyklus Izolovaná spojení v jednadvaceti online přenosech představil tvůrce z celé Evropy

Opavský spolek pro současné umění a hudbu Bludný kámen okamžitě zareagoval na nařízenou izolaci spuštěním pravidelného čtvrtečního cyklu online přenosů s názvem Izolovaná spojení. Jeho cílem bylo udržet naživu pozastavenou kulturní aktivitu a symbolickým honorářem podpořit vizuální umělce, performery, hudebníky, básníky a další tvůrce. Na dobu osmi týdnu tak Bludný kámen přesunul své běžné aktivity do virtuálního prostoru a podpořil 31 umělců z devíti evropských zemí.

Pro výběr umělců Bludný kámen zvolil formu otevřené výzvy a přihlášené projekty každý týden vyhodnocoval. Ve virtuálním prostředí se prostřednictvím Izolovaných spojení diváci ve svých domovech setkali jak se zavedenými umělci a experimentálními hudebníky či performery (Lenka Klodová, Martin Janíček, Eric Arn, Lucie Vítková, Rafani), tak s postupně se etablující generací tvůrců (Imrich Veber, Vojtěch Rada) i s umělci z nejmladší generace a se studenty vysokých uměleckých škol. Virtuální prostředí bylo také jedinou alternativou, kterou mohly ve svých performancích využít umělecké dvojice, které karanténa zadržela za uzavřenými hranicemi různých států (Kamila Wolszczak a Dominika Borkowska, Olga Uzikaeva a Jolon Dixon). Projekty představené během uplynulých osmi týdnu byly přenášené jak z Česka, tak také z Německa, Maďarska, Srbska, Belgie, Holandska, Dánska či Polska a Rakouska a zájemci je můžou zhlédnout v sekci videa na facebooku Bludného kamene.

Spolek Bludný kámen letos navíc slaví 25 let svých aktivit na poli prezentace umění a současné hudby a s nejasnou vidinou budoucího vývoje krize tak Izolovaná spojení zůstávají leitmotivem, který bude aktivity spolku provázet i po zbytek roku. První akcí, která proběhne v návaznosti na ukončený cyklus čtvrtečních streamů budou v úterý 19., ve středu 20. a ve čtvrtek 21.5. Izolovaná spojení Kindr Edišn, která se opět odehrají na facebooku Bludného kamene. Své práce a zadání připravené přímo pro děti představí Vendula Chalánková, Kamila Wolszczak a tým z opavské Základní umělecké školy.

V souvislosti s rozvolňováním bezpečnostních opatření Bludný kámen také po dvouměsíční pauze znovuotevřel svou domovskou Galerii Cella. Prodloužená výstava Mezibytí slovenské autorky Danici Pištekové, ve které autorka vyplnila galerii instalací z bílých košil potrvá do konce května.

Umělci, kteří se zúčastnili Izolovaných spojení:

Hubert Kostkiewicz, Vojtěch Rada, Eric Arn, Petr Vrba, REK & Libor Staněk, Imrich Veber, Lightbush, Tadeáš Polák, Alex Švamberk, Magdaléna Šipka, Martin Janíček, Kristóf Szabó & Ziggurat Project, Bára Bažantová, Olga Uzikaeva & Jolon Dixon, Rafani, Darina Alster, Kamila Wolszczak & Dominika Borkowska, Tomáš Hrdina, Lenka Klodová, Lucie Vítková, Romano Krzych

www.bludnykamen.cz

facebook.com/bludnykamen